Băncile au o problemă mai importantă dacă se recurge la concedieri decât în cazul reducerilor salariale, întrucât mai pot fi găsite soluţii la diminuarea veniturilor, a declarat preşedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels, care crede că este posibil să nu existe disponibilizări de bugetari.

„Este destul de clar care va fi impactul reducerii pensiilor şi salariilor. Cred că lucrul pozitiv, dacă este ceva pozitiv, este faptul că Guvernul nu a ales opţiunea de a reduce numărul absolut de angajaţi. Din perspectiva băncilor, dacă cineva îşi pierde slujba este o problemă mai gravă decât dacă i se reduce venitul. Cu reducerea venitului putem să ne descurcăm, dar dacă cineva îşi pierde locul de muncă trebuie să găsească altul. Din perspectiva noastră este lucrul cel mai bun din două rele”, a afirmat miercuri Bruynseels.

Reducerea cheltuielilor este raţională

El a precizat că nu există certitudine privind viitoare disponibilizări în sectorul public, care vor depinde de ce măsuri va adopta Guvernul.

„Decizia de reducere a cheltuielilor publice este raţională. (…) Prin reducerea cheltuielilor impactul este clar, sigur. Cred că Guvernul a ales opţiunea cea mai sigură”, a adăugat şeful BCR.

El a explicat că problema în cazul majorării taxelor ar fi fost colectarea, pentru că nu se poate estima cât se încasează, şi a menţionat că această măsură ar fi avut efecte total diferite faţă de cele preconizate în urma deciziilor anunţate.

 Banca nu este „neapărat supraexpusă”

„Nu este o surpriză (anunţarea măsurilor pentru limitarea deficitului bugetar – n.r.), am anticipat că o astfel de evoluţie se va întâmpla. Pentru oamenii implicaţi va fi foarte dificil, dar suntem gata să îi ajutăm, prin programele de restructurare”, a continuat Bruynseels, menţionând că banca nu este „neapărat supraexpusă” la angajaţii din sectorul public comparativ cu alte instituţii de credit.

Şeful BCR a explicat că nu ştie care va fi impactul măsurilor anunţate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în contextul în care creditele neperformante din segmentul de retail s-au redus.

„Rămâne să vedem. Dacă avem succes în restructurarea creditelor, atunci sper că rata împrumuturilor neperformante nu va creşte într-o măsură semnificativă”, a spus Bruynseels.

El a precizat că programul de restructurare al BCR a avut succes, în condiţiile în care banca a discutat cu circa 30% dintre clienţi pentru restructurarea împrumuturilor, dintre care doar 5% au ajuns la operaţiunea propriu-zisă de restructurare.

Sectorul bancar din România este asigurat

Referitor la sectorul bancar din România, Bruynseels apreciază că toate băncile sunt bine capitalizate şi sunt asigurate.

„Există un air-bag pentru sector: avem acordul cu FMI, multă lichiditate pe piaţă, niveluri ale rezervei minime încă ridicate, sistemul de garantare a depozitelor. Cred că sectorul bancar din România este asigurat, iar clienţii nu ar trebui să fie deloc îngrijoraţi”, a spus şeful BCR.

Totodată, şeful BCR a precizat că a discutat cu reprezentanţii FMI despre evoluţia economiei şi a portofoliului băncii, despre diferitele scenarii existente pentru autorităţi şi efectele acestora asupra portofoliului băncii.

SURSA: Mediafax