Băncile americane îndeamnă din ce în ce mai mult companiile și oamenii să nu mai țină banii în depozite și conturi și să îi reinvestească, altfel economia o să stagneze. De exemplu, compania Apple are depozite aproape la fel de mari pe cât PIB-ul României.

Anunțul băncilor

„Depozitați mai puțin, cheltuiți mai mult!”

Aceasta pare să fie deviza băncilor americane către companiile din țară. Bancherii îndeamnă companiile, dar și oamenii, să investească și să cheltuiască pentru a reporni economia mondială în pandemie.

Companii cu depozite de sute de miliarde de dolari

Depozitele din băncile americane au ajuns să însumeze 17.000 de miliarde de dolari. Sunt companii care stau pe rezerve de bani de 200 de miliarde de dolari, cum este cazul Apple. De exemplu, PIB-ul României este de aproximativ 250 de miliarde, în timp ce Microsoft are 140 de miliarde, iar Google 132 de miliarde.

Explicația pentru îndemnul bancherilor ar fi aceea că banii stau degeaba în depozite cu dobânzi foarte mici și nu pot produce alți bani, conform Wall Street Journal.

Analiștii financiari sunt de acord spun că revenirea economiei depinde în cea mai mare parte de mișcarea acestor bani.

Explicația analiștilor financiari

„Este normal că dacă banii nu se mișcă, economia stagnează. Într-adevăr pandemia a făcut pe de o parte atât consumatorii, cât și firmele să fie mai prudente. Să acumuleze bani în conturi curente, tocmai pentru a-i avea la îndemână în cazul în care se întâmplă ceva rău. Nici băncilor nu le convine.

Ele trăiesc din comisioane, din mișcarea banilor, din credite. Băncile aleargă după clienți să le dea credite. La depozite, dobânzile sunt și ele foarte mici. În momentul acesta, dacă ne uităm pe piață la euro avem și dobânzi. Această tendință va ajunge ușor, ușor și la noi. Așa cum spuneam, în ultimul an a crescut economisirea. De exemplu, cu 15% a crescut față de acum un an numerarul în circulație și cu peste 21% au crescut banii din conturi curente și carduri.”, a explicat Irina Chițu, analist financiar, potrivit Alephnews.

Sursă foto: Dreamstime