Performanţa şi creşterea băncilor este foarte probabil să fie afectate în mod semnificativ de criza datoriei suverane din zona euro, din punctul de vedere al dezvoltării afacerilor, dacă efectul de contagiune se va extinde şi mai mult în România, a arătat Cezar Furtună, partener în Departamentul de Servicii Financiare al KPMG în România, într-un comunicat al companiei remis AGERPRES.

"O altă provocare este existenţa unui număr mai mare de bănci străine care îşi reconsideră operaţiunile bancare din România ca nefiind parte din operaţiunile de bază ale grupului şi fie decid să se retragă de pe piaţa românească, fie planifică să-şi reducă semnificativ bilanţurile, ducând la modificări în structura acţionariatului şi în potenţiale consolidări în sectorul bancar romanesc", a explicat Cezar Furtună.

Potrivit acestuia, anul trecut, sectorul bancar românesc s-a dovedit a fi destul de solid, în pofida contextului economic naţional şi internaţional dificil.

"Pe partea reglementară, băncile din România au reuşit cu succes tranziţia la IFRS ca bază de raportare financiară statutară începând cu ianuarie 2012 şi se concentrează acum pe analiza impactului şi implementarea cerinţelor Basel III, care va fi aplicat cel mai probabil începând cu 1 ianuarie 2013", a menţionat Furtună.

Sursa citată precizează că analiza preliminară a KPMG referitoare la performanţa băncilor româneşti pe baza situaţiilor financiare IFRS publicate pentru 2011 arată că rentabilitatea capitalurilor pentru întregul sistem bancar românesc s-a situat sub 3%, respectiv cu 50% mai puţin decât în 2010 când rentabilitatea financiară a fost în jurul a 6%.

‘Principalul factor care a dus la performanţă scăzută a acestora a fost reducerea rentabilităţii activelor, o consecinţă oarecum aşteptată luând în considerare randamentul mai scăzut al alternativelor investiţionale pe care le au băncile în acest context economic incert’, a explicat Cezar Furtună.

La rândul său, Şerban Toader, senior partner al KPMG în România, a subliniat că priorităţile majorităţii băncilor româneşti sunt aliniate la cele europene, şi anume concentrarea pe activităţile de bază, administrarea costurilor, construirea de produse bancare simple şi orientate către client, adaptarea la noile cerinţe de reglementare şi asigurarea, concomitent, a nevoilor acţionarilor.

KPMG a publicat recent al şaselea studiu anual al primelor 15 bănci europene, intitulat "Focus pe Transparenţă", în care analizează performanţa acestora din cursul anului trecut.

Potrivit sursei citate, problemele anterioare ale sectorului bancar s-au acutizat în 2011 iar în contextul unor economii imprevizibile şi pieţe financiare foarte volatile, sistemul european bancar se confruntă cu unul dintre cele mai grele teste ale sale. "În plus, poziţia financiară a multor bănci a devenit mai dificilă în 2011, unele dintre ele fiind nevoite să absoarbă pierderi semnificative în urma crizei datoriilor suverane", arată documentul.

În acest context, băncile trebuie să recâştige încrederea pieţelor şi a publicului, să absoarbă noi cerinţe de reglementare, cum ar fi Basel III, să reducă din costuri, să se concentreze pe activitatea de bază şi să crească creditarea, asigurând, în acelaşi timp, un echilibru între risc şi câştig. Pe de altă parte ele sunt nevoite, în acelaşi timp, să continue să-şi mulţumească acţionarii. ‘Pentru multe bănci, aceste cerinţe deseori contradictorii reprezintă o provocare. De exemplu, Basel III va cere băncilor creşterea semnificativă şi îmbunătăţirea calităţii capitalului, fiind nevoite în acelaşi timp să fie mai active în găsirea de oportunităţi de creditare prudente atât pentru interesele lor, cât şi pentru a promova creşterea economică’, se mai arată în studiul companiei de consultanţă. În pofida tuturor problemelor şi incertitudinilor care înconjoară sistemul bancar european, documentul KPMG dezvăluie că băncile menţionate au raportat în continuare profit cumulat în anul 2011. Totuşi, numai cinci dintre acestea au înregistrat creştere de profit, iar trei au avut pierderi în special din cauza deprecierilor de fond comercial şi active intangibile (generate de achiziţii din trecut), precum şi din cauza costurilor aferente crizei datoriilor suverane.

"Împreună, cele 15 instituţii financiare au raportat creanţe cu impozitul amânat cumulate de 93,7 miliarde euro în bilanţurile lor care ar trebui să reflecte o perspectivă pozitivă a acestor bănci în sensul că aşteaptă profituri viitoare taxabile de cel puţin 450 miliarde euro", se arată în comunicatul citat.

De la începutul crizei financiare, ratele de rentabilitate a capitalurilor s-au redus semnificativ pentru toate aceste bănci, menţionează KPMG, iar o tendinţă clară urmată de cele mai de succes instituţii a fost diversificarea portofoliilor, aceste bănci operând de asemenea şi în pieţele emergente. Cea mai profitabilă bancă în termeni de rentabilitate a capitalurilor este diversificată geografic, aflându-se şi pe pieţele din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, cu o expunere relativ mai mică decât în pieţele din SUA, Marea Britanie şi Europa.

Capitalul celor 15 bănci a crescut cu 200 miliarde euro sau 54% pe parcursul ultimilor 3 ani, în timp ce noile cerinţe de reglementare privind lichiditatea vor solicita schimbarea politicilor de finanţare de la finanţarea pe termen scurt şi fără garanţii la finanţarea stabilă pe termen lung şi cu garanţii.

Studiul "Focus pe Transparenţă" reprezintă analiza anuală realizată de KMPG a rezultatelor financiare obţinute de cele mai mari bănci din Europa. Fiecare capitol include aspecte cheie cu care se confruntă băncile, precum criza datoriilor suverane sau efectele noilor reglementări, inclusiv obligaţiile instituţiilor financiare sau schimbările legislative şi de contabilitate.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Compania îşi desfăşoară activitatea în 152 de ţări şi are 145.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.