Despre ce este vorba? Dacă o asociaţie de clienţi demonstrează în instanţă că o anumită clauză dintr-un contract de credit este abuzivă, toate contractele ce conţin respectiva prevedere pot fi denunţate. Citește și Legea care dă peste cap calculele băncilor în procesele cu clienţii Modificarea se potriveşte de minune situaţiei în care se află cele câteva mii de oameni care luptă în procesele cu mai multe bănci din România. Ceea ce susţin ei este tocmai faptul că anumite clauze din contractul de credit (unele care vizează formula de calcul al dobânzii, altele care se referă la comisioane) sunt abuzive. Cum contractele de credit sunt, în cea mai mare parte a lor, standardizate, vorbim despre mii de persoane cu aceeaşi problemă. Până acum, sunt suficiente cazuri  câştigate de clienţi, însă legea românească spune că precedentul nu este izvor de drept, motiv pentru care fiecare caz trebuie dezbătut separat. Modificarea la care facem referire va schimba radical situaţia.

Banca Naţională a României va analiza scrisoarea primită de la Asociaţia Română a Băncilor privind noul Cod de procedură civilă, care ar putea avea efect şi asupra contractelor bancare, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

Zf.ro a publicat astăzi un material în care a dezvăluit că Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că "ar putea pune în dificultate industria bancară".

BNR va analiza scrisoarea ARB privind noul Cod de procedură civilă

‘Eu nu pot să vorbesc acum despre o rezoluţie. O să vorbesc despre o procedură. Practic, dacă ARB s-a adresat Băncii Naţionale face un circuit obişnuit. Hârtia se înregistreză la conducerea executivă, conducerea executivă dă o rezoluţie către direcţia noastră de reglementare, pentru că la BNR este o direcţie de reglementare. Aici lucrurile vor fi întoarse pe o parte şi pe alta şi se va înainta un raport la conducerea executivă. De acolo va ajunge în Consiliul de Administraţie şi abia apoi vom avea o rezoluţie. Până atunci eu nu pot să anticipez pentru că nu ştiu nici ce va scrie direcţia de reglementare, nici ce va decide Consiliul de Administraţie, după ce va veni hârtia de la direcţia de reglementare’, a spus Vasilescu, în seminarul EU – COFILE, organizat, la Sinaia, de Alpha Bank, Banca Naţională şi Asociaţia Română a Băncilor.

Potrivit noului Cod de procedură civilă, în cazul unui contract bancar, dacă judecătorul constată că documentul conţine o clauză abuzivă, banca ar putea fi obligată să modifice toate contractele existente.

‘Urmează să intre Codul de procedură civilă, probabil că în martie. Mai departe se pregăteşte Codul penal şi Codul de procedură penală. Nu ştiu care este calendarul şi cum vor intra. Dar Codul de procedură civilă, care se adaugă Codului civil vor aduce multe modificări şi în sistemul bancar şi în relaţiile de proprietate. Ei bine, aceste modificări sunt, deocamdată, necunoscute. Băncile au luat deja Codul de procedură civilă şi au văzut ce răspunderi le revin, ce pericol, ce riscuri vor fi pentru bănci şi normal încearcă să îşi asigure apărarea în faţa eventualelor riscuri. Normal, au solicitat punctul de vedere al BNR şi vedem ce va urma. Ceea ce pot să vă spun este că Banca Naţională nu are iniţiativă legislativă. BNR este o instituţie care e în afara sistemului de legiferare, dar are un sistem intern, pentru sistemul bancar, reglementarea BNR. Probabil că reglementarea BNR se va modifica în funcţie de această nouă realitate, dar cum anume este prea devreme să discutăm. Este o chestiune de iniţiativă legislativă. BNR se poate implica în condiţiile în care va constata că ARB are dreptate, o eventuală rezoluţie a BNR ar fi o scrisoare adresată Ministerului de Finanţe pentru o iniţiativă legislativă, dar nu ştiu care va fi decizia şi cum se se hotărî în final’, a explicat Adrian Vasilescu.

Noul Cod de procedură civilă ar urma să intre în vigoare în următoarele trei luni.