'Vom înfiinţa o facultate de economie şi finanţe la Colegiul Kecskemét College, o facultate de finanţe la Târgu Mureş (România), o şcoală de doctorat la Buda Castle şi un centru de training financiar la Pesta', a precizat Matolcsy.

Potrivit acestuia, motivul pentru care Banca Naţională a Ungariei a decis să-şi lanseze propriile programe de pregătire în economie este acela că 'doctrinele învechite şi greşelile şcolilor economice neoliberale continuă să domine sistemul de educaţie economic şi financiar din Ungaria'.

Guvernatorul MNB a subliniat că banii alocaţi în acest sens vor veni din profiturile înregistrate de Banca Naţională, iar contribuabilii nu vor fi implicaţi în niciun fel.

Potrivit lui Matolcsy, ca urmare a unui ciclu de reducere a dobânzii, care a durat doi ani, Banca Naţională a Ungariei a putut să economisească 280 de miliarde de forinţi, ceea ce i-a permis să încheie anul 2013 pe profit, lucru aşteptat să se întâmple şi în următorii ani.

Declaraţiile lui Matolcsy vin după ce portalul de ştiri economice HVG a anunţat, joi, că Banca Naţională a Ungariei a decis să acorde un grant de 200 de miliarde de dolari, de 1,5 ori mai mult decât bugetul anual al sistemului superior de învăţâmânt din Ungaria, celor cinci fundaţii ale sale pentru 'a promova doctrinele sale economice neortodoxe'.

Potrivit datelor Oficiului central de Statistică, statul ungar a cheltuit anul trecut pentru sistemul superior de învăţâmânt suma de 123,5 miliarde de forinţi. AGERPRES