În luna mai a acestui an, OeNB, instituţie care administrează rezerva de 280 de tone de aur a Austriei, a informat că până în anul 2020 aproximativ 50% din rezervele de aur vor fi păstrate în Austria, 30% la Londra şi 20% în Elveţia. În prezent, cea mai mare parte din rezervele de aur ale OeNB sunt păstrate în Marea Britanie. 

'Până la finele lunii noiembrie, Banca Naţională a Austriei a readus în depozitele sale 15 tone de aur', a informat OeNB într-un comunicat de presă. Un purtător de cuvânt al instituţiei a precizat că OeNB a început să repatrieze aurul depozitat la Londra în luna octombrie. După repatriere, Austria deţine pe teritoriul său aproximativ 65 de tone de aur, sau aproximativ 23% din rezervele sale, în timp ce aproape trei sferturi, 209 tone sunt la Londra, şi alte şase tone sunt în Elveţia. 

'Londra şi Zurich rămân cele mai importante centre de trading pentru aurul fizic' a subliniat OeNB în comunicatul său de presă, reluând argumentul pe care l-a furnizat şi anterior atunci când a explicat de ce păstrează o parte atât de mare din rezervele sale de aur peste hotare. 'Consideraţiile geopolitice din perioada războiului rece au jucat şi ele un rol', a recunoscut Banca centrală din Viena, care este doar la o oră distanţă de fosta Cortină de Fier care a divizat Europa timp de patru decenii. 

AGERPRES