Oficialii de la Bucuresti, laudati in declaratiile de ultima ora ale directorului pentru Romania al BM, Andrew Vorkink, sunt optimisti. In cursul celei de-a doua jumatati a lunii iunie, consiliul directorilor executivi ai Bancii Mondiale va decide eliberarea primei transe de imprumut pentru Romania (150 milioane dolari din 300 milioane, in cadrul PSAL). Banii vor sosi in tara pana la sfarsitul lunii in curs. Si pentru ca este vorba de o cofinantare, la care participa cu Fondul Monetar International, BM ne-a promis si ca va face lobby pentru semnarea unui nou acord stand-by care va aduce Romaniei inca 500 milioane dolari. Minicabinetul Basescu, infiintat prin HG nr. 374/1999 pentru a realiza obiectivele PSAL, a lucrat cu spor. Raportul dat Bancii Mondiale, chiar daca nu este complet la capitolul realizarii angajamentelor asumate, a facut impresie buna. Este adevarat ca si razboiul din vecini are partea lui de contributie la bunavointa cu care suntem priviti. Eliberarea imprumuturilor nu tine insa de cald pe plan social. Restructurarile si lichidarile amorseaza in continuare bomba sociala, care, avand in vedere intarzierile Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, ramane amenintarea majora la adresa linistii sociale.

Cosmarul COMTIM umbreste raportul dat organismelor financiare
Pe agenda Guvernului, problema oamenilor si a porcilor de la Comtim a ramas nerezolvata. Din 8.000 de angajati, au fost disponibilizati 2.817, urmand ca in cursul acestei saptamani sa fie concediati inca 623. Din 960.000 de porci, Ministerul Agriculturii a decis pastrarea a doar 500.000. Initiativa de a vinde porci pe credit contractat la Banca Agricola nu a avut sorti de izbanda. Vanzarile s-au facut cu banii jos, sub pretul pietei, si nu la cotele planificate.
Producatorii de carne din Romania au anuntat deja ca preturile se prabusesc si ca sunt in pericol de faliment. Oferta de dumping a Comtim, care nu urmareste recuperarea costurilor de productie, ci reducerea numarului animalelor, ii lasa fara piata. Problema sociala pe care lichidarea Comtim o creeaza in zona este, deocamdata, aplanata prin platile compensatorii. Solutii de reintegrare nu exista si, in lipsa noii legislatii in domeniul disponibilizarilor, sunt toate sansele ca platile compensatorii sa aiba soarta celor din minerit.

De teama populismului parlamentar, disponibilizarile colective se fac prin OG
Cadrul legal privind piata muncii, asa cum a fost convenit cu Banca Mondiala, este definitivat, dar nu aprobat. Legea disponibilizarilor colective a fost deja negociata cu partenerii sociali, dar nu si cu cei politici.
Pe masa sindicatelor a ajuns sub forma de ordonanta, tocmai pentru a evita tergiversarea pe care trecerea prin Parlament ar putea-o genera. MMPS trebuie sa se grabeasca, pentru ca in 1999 vor fi disponibilizati 200.000 de angajati din sectorul de stat, pentru ale caror plati compensatorii sunt necesare 2.000 miliarde lei. O singura semnatura mai lipseste pentru ca OG sa treaca prin Guvern, cea a ministrului finantelor.

La capitolul restructurare, Banca Agricola intrece Bancorex
Agentia de Valorificare a Activelor Bancare a fost infiintata prin OG, a fost numit consiliul de administratie, la fel si presedintele si a fost stabilita structura organizatorica. AVAB are bugetul aprobat si un management dublu.
Pana acum, Banca Agricola s-a incadrat in ritmul impus de PSAL. De la ultima vizita a expertilor BM, a fost realizata evaluarea financiara a costurilor optime de restructurare si recapitalizare inaintea privatizarii si s-a creat cadrul legal pentru transferul activelor neperformante de la Fondul de restructurare Dunarea la AVAB. Din 12.000 de salariati, in 1997, au ramas 8.000, iar din 311 filiale, 250. Portofoliul s-a diversificat, agricultura ocupand o pozitie minora si nu au mai fost contractate noi credite.
Banca Agricola nu este, in acest moment, operativa pentru creditele de investitii. Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat infiintarea unei noi comisii de privatizare.
La Bancorex, situatia este cu cantec. AVAB are de urmarit 900 de clienti debitori, care au 1.022 dosare de credit. Pana in prezent, a fost aprobata preluarea de credite neperformante in valoare de 6.000 miliarde lei, ceea ce inseamna cateva sute de dosare de creditare. „Cutremurul” Bancorex a antrenat lichidari de depozite si la banci care, cel putin in acest moment, sunt considerate solide.