Mai exact, conform AFP, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, şi a majorat cu 500 de miliarde de euro Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP), principalul său instrument de combatere a crizei coronavirusului, transmite agerpres.

Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%, se arată într-un comunicat transmis joi de BCE.

„În al doilea rând, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze anvelopa Programului de Achiziţii Urgente în Pandemie (PEPP) cu 500 de miliarde de euro, până la un total de 1.850 de miliarde de euro.

De asemenea, a prelungit orizontul de timp pentru achiziţiile nete în cadrul PEPP până, cel puţin, la finele lunii martie 2022. În orice caz, Consiliul guvernatorilor va efectua achiziţii nete până când va considera că este depăşită criza coronavirusului„, se arată în comunicat.

Nimei nu se aștepta la decizia BCE

Decizia BCE vine în contextul în care pieţele financiare se aşteptau ca Banca Centrală să îşi majoreze achiziţiile de obligaţiuni, după ce, la finalul reuniunii de politică monetară din luna octombrie. De menționt este faptul că oficialii BCE au promis că instituţia îşi va recalibra instrumentele la reuniunea din decembrie.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:30 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE v