Ministerul de Finanţe al Rusiei se aşteaptă anul viitor la ieşiri de capital de 60-80 miliarde de dolari, dacă preţul barilului de ţiţei va scădea la 60 de dolari.

În 15 noiembrie, autorităţile de politică monetară de la Moscova au avertizat că ieşirile de capital în acest an se vor ridica la 128 miliarde de dolari, după ce anterior prognozase 90 miliarde de dolari. Şi Ministerul Dezvoltării Economiei se aşteaptă în 2014 la ieşiri de capital între 90-120 miliarde de dolari.

În primul semestru din acest an ieşirile de capital din Rusia au ajuns la 74,6 miliarde de dolari.

Rubla rusească a coborât joi la un nou minim istoric în raport dolarul, după anunţarea majorării ratei dobânzii la 10,5%.

Joi la prânz, un dolar american era cotat la 55,02 dolari, în timp ce moneda euro era cotată la 68,47 ruble. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară prin care a trecut Rusia în 1998.

În urma deprecierii rublei, afectată de preţul mai scăzut al ţiţeiului şi de sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei, rata inflaţiei a ajuns la cel mai ridicat nivel de la criza din 2008.

SURSA: Agerpres