În noiembrie, autorităţile de reglementare din Marea Britanie, SUA şi Elveţia au aplicat amenzi în valoare totală de 3,4 miliarde de dolari unui număr de cinci mari bănci, UBS, HSBC, Royal Bank of Scotland, Citigroup şi JP Morgan, pentru manipularea pieţelor valutare.

Investigaţiile derulate de Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA) au arătat că în perioada 1 ianuarie 2008 – 15 octombrie 2013 mecanismele ineficiente de control la cele cinci bănci au permis unor traderi care activau pe piaţa valutară a statelor membre G10 să pună interesele lor înaintea celor ale clienţilor. Reglementatorii au descoperit că traderii s-au înţeles între ei pentru a manipula pe piaţa valutară prin schimbul de informaţii confidenţiale cu privire la comenzile clienţilor.

Pe piaţa valutară globală se derulează zilnic tranzacţii în valoare de aproximativ 5.300 de miliarde de dolari, iar aproximativ 40% dintre acestea se derulează prin City-ul londonez.

HSBC, cea mai mare bancă europeană, şi-a cerut scuze luni, anunţând că regretă profund practicile din trecut şi deficienţele înregistrate la banca sa privată din Elveţia, după ce a raportat un declin al profitului de 17% în 2014, la 18,7 miliarde de dolari.

Grupul britanic a explicat că recentele dezvăluiri din presă privind practicile din trecut de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, i-au reamintit 'cât de multe mai sunt de făcut' la această divizie.

Stuart Gulliver, directorul general al HSBC, a fost plătit în 2014 cu 7,6 milioane de lire sterline (11,7 milioane de dolari), în scădere de la opt milioane de lire sterline în 2013. Cu toate acestea, salariul lui Gulliver rămâne unul dintre cele mai ridicate pachete salariale ale unui şef de bancă din Europa.

Luni, acţiunile HSBC au scăzut cu 5,5% la Bursa de la Londra, cel mai redus nivel din octombrie 2012.AGERPRES