Cu opt voturi pentru şi unul contra, membrii comitetului de politică monetară s-au declarat de acord cu guvernatorul BoE, Mark Carney, care declara anterior că până acum încetinirea economiei chineze este puţin probabil să pună în pericol planurile vizând majorarea treptată a dobânzilor în Marea Britanie. 

'Deşi riscurile în scădere provenite de pe pieţele externe s-au înmulţit, ar fi prematur să tragem concluzii de pe urma evenimentelor din această lună cu privire la direcţia activităţii economice în Marea Britanie', se arată în extrasele discuţiilor care au avut loc la reuniunea lunară de politică monetară. 

Economiştii se aşteptau la această decizie fiind de părere că o majorare a costului creditului ar putea fi decisă la începutul lui 2016. 'Comitetul de politică monetară nu pare să fie influenţat de recentele evoluţii de pe pieţele globale, care nu au modificat punctul său de vedere', a declarat Vicky Redwood, de la firma de consultanţă Capital Economics. 

Decizia BoE de a menţine costul creditului la cea mai scăzută valoare din istorie vine după o lună de scăderi puternice pe pieţele bursiere din întreaga lume, din cauza turbulenţelor de pe pieţele chineze, precum şi a unor semnale referitoare la încetinirea relansării economiei britanice. 

De asemenea, investitorii aşteaptă să vadă dacă săptămâna viitoare Rezerva Federală americană va majora dobânda de politică monetară pentru prima dată după criza financiară din 2007-2009. O astfel de măsură va avea efecte secundare asupra pieţelor financiare din întreaga lume.

AGERPRES