‘O redresare reînnoită este acum în desfăşurare în Marea Britanie şi pare să se extindă. Până în august 2012, PIB-ul nu va ajunge la nivelul înregistrat înaintea crizei. Este cea mai lentă redresare’, le-a declarat jurnaliştilor noul guvernator al BoE.

Creşterea economiei britanice va ajunge la o rată anuală de 2,6% în următorii doi ani, a estimat miercuri Banca Angliei, după ce în urmă cu trei luni prognozase un avans de 2,2%.

De asemenea, Banca Angliei intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5% până când rata şomajului va scădea sub 7%, fiind pentru prima dată când politica monetară este legată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă. BoE estimează că în următoarele luni rata şomajului va scădea lent de la actualul nivel de 7,8%, urmând să ajungă la 7,1% în trimestrul trei din 2016.

La şedinţa de politică monetară din 1 august, Banca Angliei a decis să nu injecteze noi fonduri în economia britanică, la a doua şedinţă de politică monetară sub conducerea noului guvernator, canadianul Mark Carney, transmite Reuters.

Începând din 2009 şi până în prezent, Banca Angliei a injectat 375 de miliarde de lire sterline în economia britanică. BoE cumpără obligaţiuni de la instituţiile financiare în speranţa că fondurile astfel injectate vor stimula creditul şi vor ajuta la creşterea economică.

La data de 1 iulie 2013, canadianul Mark Carney l-a înlocuit pe Mervyn King, devenind primul străin numit în fruntea BoE în istoria de 319 de ani a Băncii Angliei.

Creşterea economiei britanice s-a accelerat în trimestrul doi din 2013 datorită majorării cheltuielilor consumatorilor şi companiilor.

În perioada aprilie-iunie 2013, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut cu 0,6% comparativ cu precedentele trei luni, când avansul a fost de 0,3%, arată cifrele publicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Datele ONS sunt în linie cu estimările analiştilor.

Comparativ cu trimestrul doi din 2012, economia britanică a înregistrat un avans de 1,4% în perioada aprilie-iunie 2013, faţă de 0,3% în precedentele trei luni. Este cea mai rapidă creştere din 2011. A fost pentru prima dată din trimestrul trei din 2010 când toate sectoarele economiei – agricultură, producţie, construcţii şi servicii – au înregistrat creştere. Sectorul serviciilor, cu un avans de 0,6% în trimestrul doi, a furnizat cea mai semnificativă contribuţie la creşterea generală a Produsului Intern Brut. Producţia industrială a urcat cu 0,6% şi sectorul construcţiile a înregistrat o expansiune de 0,9% în perioada aprilie-iunie 2013.

SURSA: Agerpres