„Despre nevoile mediului de business din România trebuie să vă spun că există o problemă în ceea ce priveşte forţa de muncă. Pe termen scurt şi mediu, soluţiile pot consta în a importa forţa de muncă din altă parte sau în a ajuta la repatrierea românilor plecaţi. O altă soluţie ar putea fi generată din forţa de muncă provenită de la stat. Avem un surplus de personal în sectorul de stat şi un deficit în privat. România poate profita de această conjuctură pentru a rebalansa forţa de muncă”, declară Bădescu.

„O altă problemă a mediului de business este zona birocratică. Legea prevenirii ne-a arătat că există mii de situaţii cu potenţial sancţionator. Sunt peste 14.000 de legi în România, poate că la final de mandat se poate face un bilanţ legat de câte legi am reuşit să eliminăm şi nu câte am creat”, adaugă antreprenorul.

„Legat de programul Start Up Nation, acesta are mai multe dezavantaje decât avantaje. Care este adresabilitatea corectă a veniturilor din taxe şi impozite. În momentul în care noi finanţăm cu banii de la stat, nu vorbim de antreprenoriat ci de asistenţă socială. Un potenţial antreprenor poate veni la mine cu un plan de busniness, iar eu să îl refuz, însă de la stat poate primii banii. În plus se creează o inechitate, unii primesc bani, alţii nu.  Cum poate concura start up mic cu un astfel de ajutor de stat. Mai bine foloseşti fondurile pentru a scădea taxele pe muncă”, spune Bădescu.

Viorel Şefan, ministru de Finanţe: “Sunt suporterul unui parteneriat stat-privat” 

„E o abordare mecanică să luăm de la stat şi să dăm la proivat. Dacă vorbim de spitale e ok, de şcoli private e în regula, dar dacă ne uităm la sectorul de construcţii nu e ok. Au plecat mulţi oameni în Europa şi peste Ocean pentru un trai mai bun. În societatea românească serviciile publice sunt în suferinţă, pentru că oamenii sunt prost plătiţi”, spune Stefan.

„Serviciile publice au scăzut în calitate, dispar actorii performanţi şi din sectorul public. Medicii buni au rămas în România din motive patriotice.Nu există tratament general, există prescripţii pentru fiecare boală. Haideţi să vedem care este boala şi tratamentul adecvat. Şi sistemul public are nevoile sale, are nevoie de oameni bine plătiţi. Scopul final este ca fiecare cetăţean să beneficeze de servicii publice de calitate”, a mai spus ministrul.