"România şi-a făcut datoria de stat membru UE, ONU şi NATO – am participat la întreaga operaţiune a comunităţii internaţionale acolo, conform mandatului Consiliului de Securitate şi vom continua să oferim asistenţă atât pentru transferul de experienţă în democratizare pentru noua Libie, cât şi pentru reconstrucţia economică, atunci când procesele de democratizare şi de reconciliere naţională vor avea loc", a spus ministrul de Externe.

El a arătat că deşi Libia este încă în turbulenţele conflictului armat, atât naţiunile care au acţionat în zonă sub egida NATO, pe partea de protecţie a civililor şi implementare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, cât şi Liga Statelor Arabe vor avea de jucat un rol pentru ca reconstrucţia Libiei să fie un succes.

"Sigur ca Libia are încă zile dificile în faţă, victoria aparţine noilor forţe şi ei vor trebui, cu asistenţa comunităţii internaţionale, să asigure viitorul ţării. Este clar că situaţia libiană devine un model şi un studiu de caz şi un model pentru gestionarea conflictelor din secolul XXI. Naţiunile Unite vor desfăşura acolo o misiune de asistenţă, NATO îşi va face datoria atât timp cât Consiliul Naţional de Tranziţie îi va cere acest lucru, dar soarta Libiei e în mâna libienilor. E nevoie şi de o asistenţă umanitară şi de ajutor pentru construirea instituţiilor democratice, de o reconciliere naţională. Nu trebuie să existe răzbunări anarhice, ci un proces corect, astfel încât responsabilităţile să fie bine conturate", a mai spus ministrul Baconschi.

La reuniunea găzduită de ONU dedicată Libiei au fost arborate drapelul Naţiunilor Unite şi noul drapel al Libiei. De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdul Jalil, a fost ascultat de întreaga comunitate internaţională, după care au avut loc intervenţiile preşedinţilor american şi francez.

În altă ordine de idei, oficialul român s-a întâlnit marţi, în marja reuniunii de la ONU, cu şeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ministrul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite.

"Am avut o întâlnire bilaterală, în marja reuniunii consacrate Libiei, şi cu ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite. Am salutat amândoi faptul că în urma Forumului Economic România – Consiliul de Cooperare al Golfului, comerţul bilateral cu Emiratele s-a dublat. Lucrăm acum la a doua ediţie a acestui forum care să aibă loc la Abu Dhabi. Sunt pregătite şi noi contacte oficiale. Avem şi cu statele Golfului o dinamică promitătoare", a evidenţiat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Baconschi conduce delegaţia României care participă de luni, 19 septembrie, la dezbaterile politice generale ale celei de-a 66-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York.
SURSA: Agerpres