Rezultate finale Bacalaureat 2023

Rezultatele finale obținute de elevi la probele scrise ale examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2023) au fost afișate astăzi, 7 iulie 2023.

După evaluarea contestațiilor, 94.004 candidați au promovat, cu 2.758 de candidați mai mulți. Inițial, au promovat 91.246 de candidați

Astfel, din totalul celor 125.352 de candidați prezenți (111.253 din promoția curentă + 14.099 din promoțiile anterioare) au promovat 89.555 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.449 din promoțiile anterioare.

Rezultatele pot fi consultate pe site-ul Ministerului Educației.

Contestații Bacalaureat 2023

Elevii nemulțumiți de notele inițiale la examenul de Bacalaureat au depus contestații. Aceștia au completat şi semnat o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Potrivit procedurii Ministerului Educației, rezultatele candidaților sunt anonimizate: „Aflarea rezultatelor se face anonimizat, cu respectarea Regulamentului general privind protecţia datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia”.

Ce se precizează în ordinul de ministru despre corectarea lucrărilor și acordarea notelor

„Art. 12. — (1) În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

(2) În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

— președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

— după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;

— președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note — valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note — valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.

(3) În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2). În situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2).

(4) Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată la alin. (1)—(3), nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă”.