BAC 2023, sesiunea de toamnă. Lucrările elevilor vor fi corectate digital

În premieră, sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2023 va fi corectată digital. Ministerul Educației a cumpărat scannere pentru fiecare sală de examen din România. După ce elevul termină de scris, merge la catedră, unde un membru al comisiei îi scanează teza în prezența lui și o introduce într-o aplicație cu trafic de date protejat.

La o apăsare de buton, lucrarea este trimisă anonimizat, prin platforma securizată, către doi profesori corectori aflați în județe diferite.

Profesorii vor evalua lucrările dintr-un centru de examen, direct din aplicație, aplicație ce are setări speciale care scad riscul de eroare. De exemplu, dacă profesorul încearcă să treacă nota 6 pentru un exercițiu care valorează cel mult nota 5, aplicația va da eroare. Această schimbare este menită să înlăture eroarea umană pentru că unii profesori greșeau la calcule, elevii primind note cu câteva puncte mai mari.

„Suntem convinși că va aduce o mai mare precizie în corectare. Eliminarea erorilor umane care se fac în timpul procesului de evaluare. Adică adunarea punctajelor și obținerea notei finale, includerea punctului din oficiu.

Toți evaluatorii din țară vor fi încărcați în platformă, vor avea conturi create în platformă. Probabilitatea să existe o legătură între candidat și profesorul evaluator este zero”, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, relatează PRO TV.

Ce trebuie să știe elevii despre corectarea lucrărilor și acordarea notelor?

„Art. 12. — (1) În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

(2) În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

— președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

— după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;

— președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note — valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note — valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.

(3) În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2). În situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2).

(4) Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată la alin. (1)—(3), nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă”, scrie în ordinul de la Ministerul Educației.