În goana după bani, Guvernul a decis să impoziteze, începând cu acest an, şi agricultorii persoane fizice, care au peste două hectare de culturi vegetale sau mai mult de două vaci sau şase porci în gospodării. O decizie menită să aducă mai mulţi bani la buget şi care va afecta circa 670.000 de agricultori, potrivit estimărilor oficialilor de la Agricultură. Reprezentanţii asociaţiilor din domeniu susţin însă că măsura ar putea să îngreuneze procesul de comasare a terenurilor sau pe cel de înfiinţare a unor exploataţii viabile.

Valoarea impozitului

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent (n.r.. administraţiile financiare locale) prin aplicarea unei cote de 16% la normele de venit, respectiv 5,5% pentru plata asigurărilor de sănătate. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, spune însă că aceste norme ar fi trebuit să fie stabilite diferenţiat pe regiuni.

Când se depune declaraţia

Agricultorul trebuie să depună declaraţia până la data de 25 mai a anului fiscal pentru anul în curs, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere. În cazul în care activitatea începe să se desfăşoare după 25 mai, declaraţia se depune în termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul începe să desfăşoare activitatea. Declaraţia trebuie depusă la administraţia financiară locală. Din 2014, normele de venit vor fi stabilite de către Direcţille Agricole Judeţene.