Lituania va deveni următoarea țară pe care președintele rus Vladimir Putin intenționează să o captureze dacă va câștiga războiul din Ucraina, a avertizat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, citând date ale serviciilor secrete ucrainene.

„Ceea ce înțelegem și ceea ce oferă serviciile noastre de informații: astăzi vorbim despre Lituania. Federația Rusă nu se va opri. Ei au următorul obiectiv – dacă vor avea o victorie, Doamne ferește, pe teritoriul nostru, atunci următoarea țară pe care Putin va dori să o captureze va fi, direct, Lituania”, a declarat Danilov într-o emisiune de sâmbătă seara, potrivit Interfax.

După Lituania urmează țările baltice și Polonia

De asemenea, Putin nu se va opri doar la Lituania în opinia oficialului ucrainean. Potrivit lui, vor urma țările baltice și Polonia.

„Toate acestea vor depinde de modul în care se va comporta NATO. Astăzi, comportamentul NATO este un pic surprinzător. Ei cred că această soartă îi va ocoli. Astăzi, securitatea nu numai a Europei, ci și a țărilor NATO care se află pe continentul european, se află pe umerii noștri”, a spus el.

Danilov spune că dacă NATO nu este dispus să lupte, Ucraina va face acest lucru, dar cere arme moderne pentru a putea „distruge inamicul”.

„Noi înțelegem acest lucru, le cerem să ne ofere asistență. Dacă nu aveți dorința de a lupta, suntem gata să luptăm noi înșine. Dați-ne arme moderne, astfel încât să putem distruge inamicul. Acesta este singurul lucru pe care îl cerem astăzi”, a rezumat el.

Anterior, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, și-a exprimat îngrijorarea că președintele rus Vladimir Putin ar putea ataca o țară NATO.

UE, strategie nouă de securitate și apărare

În acest context, noua strategie de securitate şi apărare a Uniunii Europene, pe care liderii blocului comunitar speră să o valideze în cadrul summitului lor din 24-25 martie, o forţează să facă un „salt mare” în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi să manifeste mai multă fermitate în faţa ameninţărilor care în ultimele săptămâni au trecut din registrul ipotetic în cel real.

Elaborat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de apărare, Josep Borrell, documentul, la care a avut acces EFE şi care se află la a treia revizuire, începe prin a avertiza că „revenirea războiului în Europa, precum şi marile schimbări geopolitice ne testează capacitatea de a ne promova viziunea şi de a ne apăra interesele”.

Uniunea Europeană, conform textului, este „mai unită ca oricând” şi „angajată să menţină ordinea în securitatea europeană”. „Sprijinind Ucraina în faţa agresiunii militare ruse, dăm dovadă de o hotărâre fără precedent de a restabili pacea în Europa, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri”, asigură el, apreciind că asocierea strategică cu NATO şi apărarea colectivă pe care ea o asigură aliaţilor „este mai importantă ca oricând pentru securitatea noastră euroatlantică”.