Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

'Situaţia este deosebit de critică în apropierea sezonului de iarnă', a declarat Alexander Novak, adăugând că există riscul ca Ucraina să redirecţioneze ilegal, pentru nevoile proprii, gazul livrat de Gazprom pentru Europa.

'Pentru rezolvarea crizei nu trebuie ca gazele naturale să fie utilizate drept un instrument de sancţiuni şi escaladare', a insistat la rândul său Günther Oettinger, care şi-a exprimat totodată îngrijorarea faţă de informaţiile referitoare la prezenţa trupelor ruseşti în Ucraina.

Pe 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părţii ucrainene care potrivit lui Alexander Novak se ridică la 5,3 miliarde de dolari. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrările de gaze naturale ruseşti spre UE via Ucraina. Recent, autorităţile de la Kiev au recunoscut că nu dispun de suficiente rezerve de gaze pentru a face faţă nevoilor în timpul iernii şi săptămâna aceasta au acuzat Moscova că vrea să oprească livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă.

Referindu-se la datoriile Ucrainei către Gazprom, Oettinger a estimat că în cursul următoarelor săptămâni va putea fi pus la punct un calendar de rambursare, adăugând că UE va face o propunere în acest sens Kievului. Este vorba despre rambursarea datoriilor pentru gazele naturale livrate Ucrainei în lunile noiembrie şi decembrie 2013, al căror preţ nu este contestat de Kiev, precum şi parţial pentru cele din lunile aprilie, mai şi iunie.

În replică, Alexander Novak a apreciat că în cazul rambursării unei părţi din datoria Ucrainei, ar putea fi avută în vedere o 'restructurare' a restului arieratelor. De asemenea, directorul Gazprom, Alexey Miller, prezent şi el la convorbirile dintre Alexander Novak şi Günther Oettinger, a estimat că în situaţia în care Kievul va îndeplini condiţiile unei rambursări parţiale a datoriei, livrările de gaze ar putea fi reluate cu condiţia plăţi în avans a volumelor livrate.

Alexander Novak a mai spus că Rusia, Ucraina şi Comisia Europeană vor stabili săptămâna viitoare data la care va avea loc următoarea reuniune trilaterală pe tema gazelor naturale. AGERPRES