Avertisment de ultimă oră pentru toți utilizatorii de Instagram. O nouă campanie de tip phishing a fost declanșată, iar atacatorii fac victime pe bandă rulantă. În acest sens, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică vine cu câteva recomandări.

Potrivit specialiștilor DNSC, atacatorii folosesc conturi compromise de Instagram pentru a-și convinge victimele să furnizeze link-ul de resetare a parolei contului primit prin sms.

„Continuă campania de tip phishing care vizează utilizatorii reţelei sociale Instagram. Atacatorii se folosesc acum de conturi compromise de Instagram pentru a convinge potenţialele victime, prin tehnici de inginerie socială, să furnizeze link-ul de resetare a parolei contului primit prin sms”, a transmis, vineri, DNSC.

Cum acționează atacatorii?

În ceea ce privește modul de acțiune, în general, atacatorii le spun victimelor că au nevoie de link-ul din sms pentru a obține un vot într-un concurs online. În acest sens, DNSC le recomandă tuturor celor care au cont de Instagram să nu furnizeze nicio informație personală, pentru că riscăm ă își piardă accesul la cont, printr-un simplu click.

„Nu furnizaţi altor persoane date referitoare la coduri de autentificare sau astfel de link-uri pentru resetarea parolei, chiar dacă sunt prieteni sau cunoscuţi, pentru că astfel puteţi pierde accesul la cont.

Atacatorii să se folosesc de opţiunea ‘forgot my password’ din Instagram pentru a forţa modificarea parolei. Dacă acest mesaj ajunge la dvs., înseamnă că cineva doreşte să vă fure contul”, au mai transmis specialiştii DNSC.

În același timp, DNSC le mai recomandă tuturor utilizatorilor de Instagram să nu acceseze link-uri din surse necunoscute și să fie atenți la exprimarea în limba română a textului primit.

Totodată, se mai recomandă și activarea autentificării cu doi factori, acesta fiind un strat suplimentar de securitate, care reduce șansele ca un cont să fie compromis.

Recomandări pentru utilizatorii de Instagram

„Evitaţi accesarea link-urilor din surse necunoscute!

Atenţie la corectitudinea gramaticală şi de exprimare în limba română a textului primit. De cele mai multe ori atacatorii nu sunt vorbitori de română.

Activaţi autentificarea cu doi factori (2FA) din setările Instagram, deoarece acest strat suplimentar de securitate poate ajuta la reducerea şanselor de a avea contul compromis”, arată sursa citată.

Pentru utilizatorii care au fost victime ale unei astfel de campanii, DNSC le recomandă să se adrese Centrului de Ajutor Instagram pentru a-și putea recupera contul.

„În cazul în care aţi căzut în capcană şi aţi pierdut accesul la cont, adresaţi-vă Centrului de Ajutor Instagram pentru recuperarea lui. Va trebui să efectuaţi paşii necesari pentru validarea identităţii”, mai transmite sursa citată.