După prăbușirea istorică a prețului petrolului, cauzată de închiderea economiilor și de restricțiile de deplasare impuse de pandemia de coronavirus, ce au condus la situația nemaiîntâlnită până acum ca ”aurul negru” să se tranzacționeze chiar și la valori negative, piața de profil începe să își revină.

Acordul încheiat între principalii producători, care au convenit să reducă producția de petrol, pentru ca, prin scăderea ofertei, să dea un impuls prețului, începe să dea roade.

”O tendință de ușoară scumpire”

Deși reluarea tendinței ascendente pentru prețurile petrolului, la nivel internațional, a fost privită cu rezerve de unii analiști, pe fondul incertitudinilor pe care le poate aduce încă pandemia de COVID-19, analistul de piețe externe, Claudiu Cazacu, a susținut luni că vom asista la o ușoară scumpire a petrolului, care va fi resimțită și de consumatorii din România în prețul carburanților la pompă.

”Din păcate, e cazul să ne așteptăm la o tendință de ușoară scumpire” a spus Cazacu, la Digi24 TV.

”Tendința petrolului încă ascendentă probabil că se va vedea în cele din urmă la pompă”, a spus analistul.

”Omenirea nu este gata să renunțe la petrol”

El a adăugat că ”platoul remarcat de ceva vreme nu a reflectat în totalitate, după părerea mea, scăderea prețurilor carburanților, dar asta înseamnă că, în cele din urmă, avem și posibilitatea unei reveniri, dar nu foarte abrupte” a conchis Claudiu Cazacu.

Pandemia de coronavirus și efectele sale, inclusiv asupra pieței internaționale a petrolului, au arătat că omenirea nu este gata deocamdată să renunțe la utilizarea ”aurului negru” ca o principală sursă de energie, a mai comentat Claudiu Cazacu.

Trebuie remarcat faptul că, pe fondul prăbușirii prețurilor petrolului la nivel internațional, prețul la pompă al unui litru din principalii carburanți  – benzină și motorină, standard și premium – a fost cu aproximativ 1 leu mai mic în România, în iunie 2020, comparativ cu ianuarie 2020.