Avertisment pentru milioane de utilizatori de iPhone. Vor exista probleme foarte mari

Avertisment pentru milioane de utilizatori de iPhone. Android și iPhone se aseamănă din ce în ce mai mult. Prin urmare, nu este surprinzător că cea mai recentă actualizare de securitate a rivalilor Google va avea implicații serioase pentru milioane de utilizatori de iPhone și iPad.

Dincolo de entuziasmul din jurul planurilor Apple de inteligență artificială pentru iOS 18 și discuțiile sale cu Google și OpenAI, povestea tehnologică a anului a fost aparenta convergență dintre Android și iPhone, odată cu Legea privind piețele digitale din Europa (DMA) , DOJ, și previzualizările caracteristicilor pentru iPhone Android 15.

Europa a devenit un banc de încercare pentru cea mai mare parte a acestei schimbări, odată cu adoptarea reticentă de către Apple a magazinelor de aplicații terță parte și a instalărilor directe de aplicații, precum și un impuls suplimentar pentru a permite utilizatorilor să „dezinstaleze cu ușurință orice aplicație software, să schimbe setările implicite și să selecteze servicii implicite alternative, cum ar fi browsere sau motoare de căutare”, scrie Forbes.

Apple a emis deja avertismente dure cu privire la implicațiile DMA

Apple a emis deja avertismente dure cu privire la implicațiile DMA:

„De când am lansat iPhone-ul în 2007, am adoptat aceeași abordare pentru a ne proteja utilizatorii de pretutindeni, introducând multe protecții ample în industrie împotriva nenumăraților vectori ai amenințărilor. Noile opțiuni pe care le introducem pentru a respecta DMA înseamnă că nu vom putea proteja utilizatorii în același mod.”

DMA vrea să genereze o deschidere a serviciilor digitale „de bază” pentru ca rivalii mai mici din industrie să aibă o cale mai ușoară și mai ieftină de acces la date sau să concureze pe platformele companiilor din Big Tech. Pentru a face acest lucru, DMA stabilește un set de criterii obiective clar definite pentru a identifica ceea ce se numesc „gatekeepers”, adică paznicii porților internetului.

Acum există un motiv temeinic pentru aceste avertismente, având în vedere actualizarea de securitate a unui rival al tehnologiei, care poate deveni o problemă pentru milioanele de utilizatori de iPhone și iPad din Europa, dornici să experimenteze, cu riscul de a ieși din rezervarea aplicației.

Ce spune Google

În 2023, a raportat Google, „am împiedicat instalarea a 2,28 milioane de aplicații care încalcă politicile pe Google Play, în parte datorită investiției noastre în funcții de securitate noi și îmbunătățite, actualizării de politici și procese avansate de învățare automată și de revizuire a aplicațiilor.” În plus, susține, că „a identificat mai eficient actori răi și posibile fraude și a interzis 333.000 de conturi proaste din Play pentru încălcări precum programe malware confirmate și încălcările severe repetate ale politicii.”

În 2022, Google a interzis „173.000 de conturi defecte, prevenind tranzacțiile frauduloase și abuzive de peste 2 miliarde de dolari.” Asta înseamnă că, în intervalul de 12 luni, numărul de „aplicații proaste” identificate a crescut cu aproape 60%, iar conturile identificate drept proaste aproape s-a dublat. În timp ce raportul Google acoperă doar propriul magazin Play, nu spune și câți actori răi operează și volumul producției lor.

Magazinul Google Play nu este imun la aplicațiile malware

Modul de apărare al Google în jurul magazinului Play împinge abordarea sa din ce în ce mai mult în direcția tradițională a Apple – iar compania pare acum să fie pe punctul de a rămâne la magazinul oficial, în loc să încurajeze în mod implicit alegerea utilizatorilor.

„Am adus îmbunătățiri recente și am introdus noi măsuri pentru a menține în continuare utilizatorii Google Play în siguranță, chiar dacă peisajul amenințărilor continuă să evolueze”, susține compania.

Magazinul Google Play nu este imun la aplicațiile malware, dar amenințarea mult mai mare vine din magazinele terțe și instalările directe de la linkuri concepute social și partajate prin e-mail și prin mesaje.

„DMA”, explică Apple într-un raport de conformitate cu DMA, publicat în martie, „necesită schimbări care aduc riscuri mai mari pentru utilizatori și dezvoltatori. Acest lucru include noi căi pentru programe malware, fraudă și escrocherii, conținut ilicit și dăunător și alte amenințări la confidențialitate și securitate. Aceste modificări compromit capacitatea Apple de a detecta, a preveni și de a lua măsuri împotriva aplicațiilor rău intenționate pe iOS și de a sprijini utilizatorii afectați de probleme cu aplicațiile descărcate în afara App Store.”

Raportul Google este un avertisment pentru utilizatorii din Europa, dar și pentru utilizatorii din SUA, în funcție de cât de departe și cât de repede se desfășoară DOJ și campaniile antitrust mai largi. După cum recomandă Infosecurity Magazine, „în ciuda frecvenței relative a aplicațiilor rău intenționate care apar pe Magazinul Play oficial, rămâne cea mai bună modalitate de a accesa și descărca aplicații Android, spre deosebire de piețele neoficiale ale terților.”