Criza din Ucraina ar putea arunca în sărăcie și foamete peste o cincime din omenire, adică până la 1,7 miliarde de oameni, potrivit secretarului general al ONU, António Guterres.

„Vedem cu toții tragedia care se desfășoară în Ucraina. Dar, dincolo de granițele sale, războiul a lansat un asalt tăcut asupra lumii în curs de dezvoltare. Criza ar putea arunca până la 1,7 miliarde de oameni, mai mult de o cincime din omenire, în sărăcie și foamete la o scară nemaiîntâlnită de zeci de ani”, a declarat Guterres într-un interviu acordat publicației cehe Seznam Zpravy, publicat duminică.

Războiul blochează exportul de cereale și duce la creșterea prețurilor

Ucraina și Rusia reprezintă împreună 30% din producția mondială de grâu și orz, o cincime din producția de porumb și mai mult de jumătate din producția de ulei de floarea-soarelui, a spus Guterres, precizând că Rusia și Ucraina reprezintă peste o treime din grâul importat în cele 45 de țări cel mai puțin dezvoltate.

Secretarul general al ONU a precizat că această criză din Ucraina blochează exporturile de cereale și perturbă lanțurile de aprovizionare, provocând o creștere vertiginoasă a prețurilor. De la începutul anului 2022, prețul grâului și al porumbului a crescut cu 30%, prețul petrolului Brent a crescut cu peste 60%, în timp ce prețul gazelor și al îngrășămintelor a crescut de peste două ori.

Guterres a făcut apel la reforme globale care să schimbe sistemul financiar mondial „care îi face pe cei bogați mai bogați, iar pe cei săraci mai săraci”.

Previziuni în scădere pentru 143 de economii

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat joi că, din cauza conflictului din Ucraina, anul acesta vor fi revizuite în scădere previziunile pentru 143 de economii, care împreună reprezintă 86% din PIB-ul mondial.

Șefii FMI, Băncii Mondiale, Programului Alimentar Mondial (PAM) și Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au emis miercuri o declarație comună în care au solicitat măsuri urgente și coordonate pentru a aborda problema securității alimentare în contextul consecințelor crizei din Ucraina, care se adaugă la pandemia COVID-19, încă în curs de desfășurare.