Cseke Atilla, ministrul interimar al Sănătății, a declarat că, la jumătatea lunii octombrie, numărul cazurilor zilnice ar putea ajunge la 20.000. De asemenea, ministrul a precizat că se ia în calcul și creșterea numărului de spitale exclusiv pentru pacienții COVID-19

După ce, miercuri, ministrul interimar al Sănătății a anunțat că vor urma 3-4 săptămâni de foc pentru România din cauza numărului în creștere al infectărilor cu COVID-19, astăzi, Cseke Atilla a explicat ce măsuri vor fi luate în acest sens.

”Înseamnă că prognoza epidemiologică pe care o avem în față s-ar putea să se adeverească. Cel puțin în ultimele zile, creșterea numărului de infectări arată că, la mijlocul lunii octombrie, numărul de infectări să atingă 20.000 de persoane. Astăzi am avut 12.000 și în mod clar putem să afirmăm că nu este vârful valului 4 unde suntem astăzi, ci vom crește, din păcate, în continuare.

Eu m-aș bucura foarte mult să pot să spun că, de mâine, această presiune pe sistemul medical va scădea, dar nu există niciun semn care să contrazică această prognoză de creștere continuă”, a spus Cseke Atilla, la Antena 3 

Ce se va întâmpla la jumătatea lunii octombrie?

Ministrul a precizat că, după jumătatea lunii octombrie, este posibil ca numărul cazurilor zilnice să înceapă să scadă.

Cseke Atilla a fost întrebat ce se va întâmpla când vom ajunge la 20.000 de cazuri zilnice de COVID-19, dacă acum, la 12.000, deja nu mai sunt paturi libere la ATI.

”În două săptămâni și jumătate de când sunt eu interimar la Ministerul Sănătății, am dublat numărul de paturi ATI și în fiecare zi lucrăm la acest aspect, să creștem numărul de paturi ATI. Am preluat cu 630, suntem la 1.400 de paturi ATI.

Vor fi soluții punctuale în care este necesară reducerea treptată a unor activități medicale non-covid, chiar transformarea unor spitale exclusiv COVID”, a spus ministrul interimar al Sănătății.

Întrebat câte spitale vor fi transformate în spitale exclusiv pentru bolnavii COVID-19, Cseke Atilla a răspuns: ”Nu există un număr predefinit, pentru că, așa cum este și prognoza, și acest număr al spitalelor care ar putea fi transformate ar putea fi tot o prognoză”.

Sursă foto: Facebook Cseke Attila