COVID-19 loveşte foarte puternic în India. Această ţară înregistrează un nou ”record” mondial al contaminării zilnice cu noul coronavirus, de aproape 350.000 de cazuri.

Record mondial de cazuri zilnice

Este un record mondial de cazuri zilnice, iar autorităţile locale au decis să prelungească cu o săptămână crantina la New Delhi, relatează AFP.

India, o ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, înregistrează o creştere puternică a epidemiei, cu 349.691 de noi contaminări duminică. Bilanţul zilnic al morţilor din cauza Covid-19 a crescut, de asemenea, cu 2.767 – un ”record” naţional de la începutul epidemiei.

”Am decis să prelungim cu o săptămână izolarea”, a anunţat ministrul-şef al Delhi Arvind Kejriwal. ”Ravagiile noului coronavirus continuă şi nu există răgaz”, a adăugat el.

Uniunea Europeană e gata să sprijine India

“Suntem pregătiţi să oferim ajutor. Uniunea Europeană îşi uneşte resursele pentru a răspunde rapid cererii de asistenţă prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, transmite Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Janez Lenarcic, comisarul european responsabil cu gestionarea crizelor, spune că Centrul european de coordonare şi răspuns pentru situaţii de urgenţă desfăşoară în prezent o acţiune de coordonare cu statele UE dispuse să trimită rapid Indiei medicamente şi oxigen.

“Lupta împotriva pandemiei este lupta noastră, a tuturor. Germania este solidară cu India şi pregăteşte de urgenţă o misiune de ajutor”, a transmis şi cancelarul Angela Merkel.

Capitala Indiei, cea mai afectată de pandemie

Capitala indiană, care are 20 de milioane de locuitori, este cea mai afectată aglomeraţie de epidemie. O carantină pe o perioadă de o sptămână a fost impusă de luni, cu scopul de a scădea presiunea asupra spitalelor, care se confruntă cu o gravă penurie de oxigen.

Această criză scoate din nou la iveală vechimea sistemului indian al sănătăţii, în timp ce furia creşte împotriva presupusei lipse de pregătire a Guvernului federal împotriva acestui val al epidemiei.

Twitter a confirmat duminică faptul că a cenzurat, la cererea autorităţilor indiene, zeci de tweetuiri care critică Guvernul. Unele tweeturi erau postate de către aleşi din opoziţie, care denunţau slăbiciunea resurselor în spitale, în care pacienţi au murit din cauza unei penurii de oxigen.

”Atunci când primim o cerere care poate fi primită legal, o examinăm prin prisma regulilor Twitter şi legilor locale”, a anuţat într-un comunicat Twitter.

India a înregistrat în ultimele şapte zile peste două milioane de contaminări cu noul coronavirus – reprezentţnd o creştere cu 58% faţă de săptămâna precedentă, potrivit unor date compilate de AFP. New Delhi nu este singura aglomeraţie indiană plasată în prezent în carantină.

Sursa foto: Dreamstime