"Fără o acţiune puternică şi rapidă, încălzirea şi consecinţele ei ar putea agrava considerabil sărăcia în numeroase regiuni de pe glob", avertizează instituţia într-un raport publicat înainte de conferinţa de la Paris pe tema climei.

Seceta, canicula, acidificarea oceanelor, reducerea accesului la apă fac ca Banca Mondială să anticipeze un scenariu în care comunitatea internaţională nu îşi va atinge obiectivul de limitare a creşterii temperaturii mondiale la plus 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, faţă de plus 0,8 grade Celsius în prezent.

Evenimente climatice extreme care au loc în prezent, o dată la un secol, ar putea deveni noua normă climatică, avertizează instituţia, care trage un semnal de alarmă mai ales în privinţa a trei regiuni de pe glob: America Latină, Orientul Mijlociu şi Europa de Est.

"Consecinţele pentru dezvoltare vor fi grave cu un declin în ceea ce priveşte recoltele, un regres al resurselor acvatice, o creştere a nivelului apelor şi vieţile a milioane de persoane puse în pericol", enumeră Banca Mondială, adăugând că populaţiile "cele mai sărace" şi cele mai "excluse social" vor fi primele victime.

Potrivit scenariului negru al unei încălziri cu 4 grade Celsius, până la 80 la sută din Orientul Mijlociu şi America de Sud ar putea fi afectate de valuri de căldură de o amploare "fără precedent", cu riscul de a provoca vaste valuri de imigraţie, adaugă documentul.

"Este clar că nu putem continua pe această cale a emisiilor de dioxid de carbon, tot mai mari şi necontrolate", scrie preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, în momentul în care mobilizarea pe tema climei pare să se revigoreze.

Cele două ţări cele mai poluante de pe planetă, Statele Unite şi China, au încheiat un acord inedit pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon.

După tratative îndelungate, Fondul Verde al ONU tocmai a primit 9,3 milioane de dolari şi va putea începe să ajute ţările sărace să lupte împotriva încălzirii climatice.

Dar Banca Mondială asigură că trebuie să se meargă mai departe, mai ales petru atingerea scopului de eradicare a sărăciei extreme până în 2030.

Acest obiectiv se anunţă deja ca fiind "complicat" într-o lume cu plus 2 grade Celsius dar ar putea fi pur şi simplu imposibil de atins în cazul unei creşteri cu 4 grade Celsius a temperaturilor.