Avertisment dur în plină pandemie! O să vedeți răzmerițe. Când ai pierdut totul nu mai nimic de pierdut

În ultimul podcast EVZ Play, europarlamentarul Cristian Terheș a precizat că certificatul verde COVID era, la origine, un document care facilita libertatea de circulație între statele membre, fără ca oamenii să mai fie nevoiși să stea în carantină.

”Creăm acest sistem universal ca să nu mai pună o persoană în carantină. Au fost câteva voci în Parlamentul European care a criticat premisa. Un drept fundamental nu e facilitat de stat, nu un privilegiu pe care ți-l dă statul. Am fost în minoritate.

Reprezentanți ai PNL și USR aplaudau în aprilie-mai introducerea certificatului. Orice persoană poate să se adreseze Curții Europene de Justiție să atace direct actul respectiv. Încep măsurile restrictive la nivel național. De la un principiu frumos s-a ajuns să fie condiționate drepturi și libertăți fundamentale cum e dreptul la muncă. Oamenii au dreptul la opțiuni”, a explicat Terheș.

Tensiune maximă în blocul comunitar

Europarlamentarul a subliniat că din cauza impunerii acelorași măsuri la nivelul întregului bloc comunitar, tensiunile au ajuns la cote maxime. Acesta subliniază că dacă ”nebunia” continuă, atunci oamenii vor începe să nu mai respecte nimic.

„În toate țările există același narativ, aceeași retorică. S-a dat un ordin de undeva și toți îl execută. Dacă se continuă nebunia și oamenii ajung să nu mai aibă nimic, o să vedeți răzmerițe. Când ai pierdut totul nu mai nimic de pierdut”, mai spune acesta.

Florin Cîțu anunță măsuri urgente

Florin Cîțu a avut o reacție fulger după ce proiectul privind obligativitatea prezentării la locul de muncă a certificatului digital COVID-19 a picat. S-a petrecut la Senat unde parlamentarii au respins această măsură, nereușind să strângă cele 69 de voturi „pentru”. Acum, legea va intra în dezbaterea Camerei Deputaților.

Liderul PNL, Florin Cîțu, vrea să ia măsuri urgente în privința certificatului verde. Reacția premierului interimar vine după ce plenul Senatului a respins proiectul potrivit căruia personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.

Acum, Florin Cîțu a declarat că va avea grijă ca parlamentarii liberali să fie prezenţi la dezbateri şi să voteze proiectul mult dorit. El a spus această lege este importantă și că ea trebuie aprobată. Cîțu a explicat că inițiativa ajută România să depăşească acest moment.

„Am aflat că deşi am votat pentru introducerea certificatului verde în forma în care este acum la Senat, proiectul nu a trecut. Vom continua la Camera Deputaţilor. Este un proiect important, care trebuie aprobat, care ajută România să depăşească acest moment şi voi avea grijă ca la Camera Deputaţilor parlamentarii PNL să fie prezenţi, să voteze tot”, a arătat premierul într-o declaraţie acordată presei.

Senatul a respins certificatul verde COVID cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”. Pentru a fi aprobat, trebuia să obțină 69 de voturi ”pentru”. În momentul de față, proiectul trebuie redepus, acesta nu mai poate continua procesul legislativ.