Sistemul creditului social ar putea deveni o realitate în Uniunea Europeană

Sistemul de credit social sau așa-numitul „credit social” (social scoring), un concept de tip Orwell implementat de China, este foarte controversat, fiind asimilat cu o formă de control al statului asupra cetățeanului. Un astfel de model include un sistem prin care cetățenii sunt răsplătiți pentru „comportament adecvat”. China a subliniat mereu că acest sistem a ajutat-o să țină sub control pandemia provocată de coronavirus.

Acesta sistem a fost deja preluat parțial de alte state, stârnind interesul liderilor UE, care lucrează, în prezent ,la un set de legi care să ducă la implementarea unui model de credit social adaptat la nivelul blocului comunitar.

În cadrul podcastului „HAI Live”, publicat miercuri, 14 iunie 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!”, Cristian Terheș a dat detalii de ultimă oră despre acțiunile liderilor europeni în acest sens. Fostul membru PNȚCD, în prezent apropiat de AUR, a zis că se fac pași importanți, votându-se amendamentele dorite de Comisia Europeană pentru viitoarea aplicabilitate a sistemului creditelor sociale. Instrumentul la care recurge instituția europeană este certificatul verde digital.

„În următoarele 50 de minute vom intra la vot, printre altele se va vota un regulament privind Inteligența Artificială. E șocant să vezi că din partea Comisiei Europene, îți vine propunere de regulament care vorbește despre implementarea unui credit score social exact ca și în China.

Ții minte la emisiunile anterioare, de doi ani de zile vorbim și am zis că asistăm la chinezificarea Europei. Și că certificatul verde digital a fost, de fapt, folosit ca un pretext pentru supravegherea în masă a populației.

Se întâmplă acum. Acest acord semnat între Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății e doar un prim pas de preluare a acestui sistem european, care e de fapt preluat din China pentru a fi preluat la scară largă planetară, globală”, a declarat el.

Comisia Europeană și OMS lucrează în tandem

„Mulți se întreabă de ce a fost preluat acest sistem european și nu cel din China. Vă dați seama cum ar fi arătat la nivel mondial dacă se apuca OMS să preia sistemul din China? Păi sărea toată lumea și spunea că îi preia pe chinezi, e tiranie acolo, nu? Așa l-au preluat pe ăsta din Europa care l-a preluat pe ăla din China”, a adăugat Christian Terheș.

Printre implicațiile legii sistemului de credit social se numără așa-numitele orașe de 15 minute, Inteligența Artificială și dispariția aproape totală a cash-ului.

Cum se votează „cu dedicație” în favoarea Comisiei Europene?

Europarlamentarul a explicat că legile controversate, cum este și cea despre creditul social sau raportul Covid, sunt ajutate să treacă de un pact format din trei partide, care votează în favoarea intereselor Comisiei Europene.

„Există aceste trei grupuri care au majoritate (n.red. – PPE, TSD și Renew), și trec absolut orice doresc. Din acest moment e important ca la viitoarele alegeri europarlamentare lumea să deschidă cu foarte mare atenție ochii. Pentru că poți avea cel mai bun Parlament, cel mai bun președinte, Guvern, nu contează pentru că toate aceste legi îți vin de la nivel european și au aplicabilitate directă la nivel național. Cei din țară nu prea mai au multe de făcut decât să implementeze nenorocirile care se votează aici”, a completat el.