Echipa de economişti de la J.P. Morgan anticipează deja că Banca Naţională a României (BNR) va fi nevoită să majoreze dobânda de referinţă la 5,5% în 2023 pentru a reduce inflaţia existentă.

Trebuie menționat faptul că în noiembrie 2021, inflația din țara noastră a ajuns la 7,8%, comparativ cu noiembrie 2020. Deși aceasta a suferit o ușoară scădere comparativ cu inflația de 7,94% din octombrie 2021. Plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică a dus la micșorarea inflației din România.

Economiștii fac previziuni sumbre despre inflație în noul an

De asemenea, economiştii de la J.P. Morgan anticipează că inflaţia va creşte la 9% în al doilea trimestru din 2022, după ce va expira plafonarea preţurilor la energie electrică și gaze naturale, potrivit ZF.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, fost economist la ING Bank România, care acum lucrează în Marea Britanie pentru J.P. Morgan, atenționează că BNR este prea optimistă privind evoluția inflației din România.

Banca Națională a României a avut acțiuni reduse în majorarea dobânzii de politică monetară, ceea ce ar putea implica majorări semnificative ulterioar, cum ar fi în şedinţa oficială din 10 ianuarie 2022. Se anticipează că în acea ședință oficială, BNR ar putea creşte dobânda de referinţă cu 0,5%.

În şedinţa oficială din noiembrie, însă, BNR a majorat dobânda cu numai 0,25%: de la 1,5% la 1,75%. Modificare ce a surprins analiștii economici care estimau o creştere la 2%. Astfel că BNR a sacrificat inflaţia pentru a susţine economia şi creditarea, care în T4 au început deja să dea înapoi.

România continuă să aibă cea mai scăzută inflație de bază

În prezent, Banca Națională a României consideră că s-ar putea atinge obiectivul în T3 al anului 2023, respectiv: reducerea inflației la 3%, conform unui raport recent privind inflația.

Conform J.P. Morgan, BNR estimează o inflaţie prea mică pe termen mediu, dar dintr-o perspectivă regională, România continuă să aibă cea mai scăzută inflaţie de bază. De asemenea, economiştii afirmă că BNR a reacţionat puțin la creşterea inflaţiei. În plus, există șanse ca majorarea salariilor să rămână robustă, ținând cont de politica Guvernului.