Criza datoriilor suverane din zona euro a făcut mult bănci de pe continent dependente de lichidităţile oferite de Banca Centrală Europeană. Simultan, instituţiile financiare europene la fel ca şi băncile din întreaga lume sunt obligate să-şi întărească rezervele de capital în conformitate cu normele Basel III.

‘Investitorii nu au încredere. Strângerea de capital a devenit practic imposibilă’, a declarat Frederic Oudea, alăturându-se altor directori de bancă care cer o mai mare flexibilitate şi o relaxare a cerinţelor de capital în acest moment dificil pentru sectorul bancar.

Directorul Societe Generale a precizat că sectorul bancar este conştient de faptul că profiturile vor scădea pe măsură ce modelul de afaceri se va adapta la noile cerinţe, însă a adăugat că problemele cu care se confruntă sectorul bancar sunt agravate şi de faptul că trebuie să respecte unele cerinţe contrare. Una din problemele identificate de Frederic Oudea este că definiţia activelor lichide potrivit normelor Basel III este mult prea îngustă. ‘Băncile sunt conştiente de necesitatea unui nou cadru de reglementare. Ceea ce cerem este ca aceste reguli să fie revizuite având în vedere criza din zona euro’, a spus Frederic Oudea.

O altă problemă identificată de directorul Societe Generale este că normele Basel III forţează un proces de deleveraging, însă în acelaşi timp băncilor li se cere să crească creditarea pentru a sprijini economia. În plus, cerinţele de lichiditate forţează băncile să cumpere mai multe obligaţiuni guvernamentale, însă astfel se exacerbează cercul vicios cu datoriile suverane care pun sub semnul întrebării solvabilitatea băncilor.

BRD – Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB. Banca are aproximativ 2,5 milioane clienţi şi operează o reţea de peste 930 de unităţi. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro.
SURSA: Agerpres