Ministrul a mai precizat că reprezentanţii investitorilor nu au înaintat niciun termen în care ar trebui să fie schimbată legislaţia românească, astfel încât să ia decizia de extracţie a gazelor.

“A fost o discuţie vizavi de priorităţile OMV în România, ce investiţii vor să facă. (Şeful OMV, Reiner Seele – n.r.) a solicitat această întrevedere. Evident că a fost şi o discuţie vizavi de Legea offshore. Punctul de vedere al meu şi al premierului este acelaşi: Legea offshore nu se modifică decât în Parlament, prin consens politic al tuturor grupurilor parlamentare. Până nu se obţine acest consens politic, nu putem modifica, vorbim de modificarea Legii offshore”, a spus Popescu.

Întrebat dacă reprezentanţii OMV i-au adus la cunoştinţă că vor să se retragă din proiectul Neptun Deep, acesta a răspuns că este exclus.

„Este exclus. Nu s-a vorbit aşa ceva la discuţii”.

OMV a dat un termen?

Ministrul a mai fost întrebat dacă zvonul potrivit căruia OMV ar fi dat termen vara acestui an pentru o decizie de investiţii în Marea Neagră este adevărat.

„Nu există ca un investitor să dea un termen unui Guvern vizavi de aşa ceva. Nu s-a discutat”, a răspuns Popescu.

Întrebat dacă acesta este termenul OMV pentru a lua decizia dacă merge mai departe cu proiectul, oficialul desemnat a arătat:

„Termenul OMV este termenul OMV. Guvernul României nu modifică Legea offshore. Am spus acest lucru. Există un Parlament care poate să modifice o lege”.

De ce nu se vrea modificarea Legii offshore

Virgil Popescu explicat și de ce nu doreşte modificarea Legii offshore în Guvern.

„Presupunând că ar fi un Guvern, acum, că ar exista acest Guvern, ne-am asumat că nu vom lucra în Guvern la o modificare a Legii offshore. Pentru că am văzut ce s-a întâmplat. PSD avea şi Guvernul, şi Parlamentul, iar o lege făcută în Guvern a fost modificată de grupurile parlamentare PSD, în ping-pong, şi nu vrea ca această lege foarte importantă pentru România şi pentru români să ajungă iar un subiect de discuţie între partide. Ori ajungem la un consens în Parlament, ori legea rămâne aşa cum e”, a precizat ministrul desemnat.

OMV Petrom este partener în proiectul Neptun Deep cu americanii de la ExxonMobil, care şi-au anunţat anul trecut intenţia de a se retrage din România.

În februarie, CEO al OMV Petrom, Christina Verchere a declarat că în cazul în care nu se schimbă Legea offshore, “când” vom scoate gazele din Marea Neagră se va transforma în “dacă”.

„Activitatea noastră este influenţată de piaţă şi de reglementări şi avem nevoie de un cadru legal prietenos investiţiilor, care este cerinţa-cheie pentru investiţiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieţei gazelor, prin OUG 1/2020 şi declaraţiile cu privire la modificarea Legii offshore. Însă, pentru a ridica barierele care stau în calea dezvoltării proiectului Neptun Deep, în următoarea perioadă trebuie făcuţi paşi concreţi în acest sens. Neptun Deep este o descoperire care asigură securitatea energetică a României.

Marea Neagră este o şansă pentru România, pe care doar puţine ţări o au. În contextul Green Deal, credem că gazul este parte a soluţiilor pentru Europa în tranziţia spre energia curată”, a spus Verchere, într-o conferinţă de presă.