Pelicula „Avatar” a reuşit să doboare recordul deţinut timp de 13 ani de „Titanic” şi a devenit cel mai vândut film din toate timpurile în afara Americii de Nord. Până la a deţine recordul mondial nu mai sunt decât câteva milioane de dolari.

Potrivit datelor distribuitorului 20th Century Fox, „Avatar” a vândut bilete în valoare de 1,836 de miliarde de dolari pe plan mondial în cele 6 săptămâni de la lansare. „Titanic” are în total încasări de 1,842 miliarde de dolari, sumă pe care a strâns-o în decurs de 10 luni.

În ceea ce priveşte datele din afara Amercii de Nord, „Avatar” a surclasat deja „Titanic”. Dacă filmul lansat în 1997 a avut încasări de 1,242 de miliarde de dolari, pelicula SF lansată la finele lui 2009 a depăşit deja 1,283 miliarde de dolari.

Încă două săptămâni pâna la recordul din America de Nord

Pentru a surclasa „Titanic” şi în America de Nord, „Avatar” va mai avea nevoie de încă 2 săptămâni, potrivit 20th Century Fox. Dacă biletele cumpărate la „Titanic” au însumat 600,7 milioane de dolari, cele cumpărate pentru „Avatar” au ajuns la 552,79 de milioane de dolari.

Aceste date nu ţin cont însă de indicele de inflaţie. Filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în America de Nord – luând în considerare indicele inflaţiei – este „Pe aripile vântului” („Gone with the Wind”), lansat în anul 1939, care a vândut bilete în valoare de 1,5 miliarde de dolari în SUA şi Canada. În acest clasament, „Avatar” se află doar pe poziţia a 26-a.

Pelicula SF a lui James Cameron s-a situat în ultimele săptămâni în fruntea clasamentelor în 29 de ţări, printre care Franţa (123 de milioane de dolari), China (102 milioane de dolari), Germania (96 de milioane de dolari), Rusia (95 de milioane de dolari) şi Marea Britanie (93 de milioane de dolari).