Află tot ce trebuie să știi despre încălzirea cu lemne.

Peleți sau bușteni: lemn sub diferite forme

Astăzi, lemnul este cea mai veche sursă de energie folosită pentru încălzire. Acesta se prezintă sub diferite forme, mai mult sau mai puțin fabricate, în funcție de echipamentul de încălzire utilizat. Consumat sub diferite forme, alegerea tipului de combustibil lemnos va determina achiziționarea echipamentului de încălzire. Va trebui să alegeți între una sau alta înainte de a investi într-o sobă pe lemne, un semineu pe lemne, un boiler pe lemne sau într-o centrală: bușteni sau peleți? Deși componenta este aceeași, acești doi combustibili nu sunt la fel.

Deși peleții sunt cei mai eficienți, prețul lor este puțin mai mare decât cel al buștenilor. Acesta din urmă nu necesită nici o prelucrare, iar producția sa locală înseamnă că poate fi furnizat fără costuri de transport semnificative. În funcție de locul în care locuiți, producția de peleți poate fi mai îndepărtată și, prin urmare, poate costa mai mult să fie adusă la dumneavoastră.

Ce instalație: sobă pe lemne, șemineu pe lemne, boiler pe lemne cazan pe lemne/peleți?

De asemenea, trebuie să alegeți între tipuri de echipamente: o soba pe lemne, un șemineu pe lemne sau un boiler sau o centrală pe lemne sau peleți. Investiția și beneficiile acestor două de aparate nu sunt aceleași și trebuie să definiți ce anume doriți de la echipamentul dumneavoastră.

Soba pe lemne, șemineul sau boilerul pe lemne necesita o aprovizionare regulată, mai ales dacă alegeți bușteni. Soba pe peleți are un rezervor de 15 până la 30 kg care poate garanta o autonomie de una până la două zile, în funcție de utilizare. Cu toate acestea, acest tip de aparat este conceput pentru a încălzi un spațiu mic. Ar trebui să fie luată în considerare pentru o utilizare ocazională sau ca supliment la o altă formă de încălzire.

Pe de altă parte, centrala este conceput pentru încălzirea centrală și poate furniza căldură întregii locuințe prin intermediul unei rețele de calorifere. Spre deosebire de sobă sau șemineu, cazanul are și capacitatea de a vă furniza apă caldă menajeră.

Este lemnul cu adevărat regenerabil?

În continuare există o suprafață destul de mare de teren acoperit de păduri. Aceste zone fac obiectul unei întrețineri periodice și permanente, în special pentru a le proteja împotriva riscului de incendiu. Pentru a face acest lucru, copacii trebuie tăiați și zonele trebuie curățate. Deșeurile verzi rezultate din aceste faze de întreținere sunt folosite pentru a produce combustibil pentru gospodăriile cu lemne.

Alegerea lemnului ca mijloc de încălzire este, de asemenea, garanția unui impact redus asupra mediului, datorită unei energii care nu agravează efectul de seră. Într-adevăr, în timp ce arderea lemnului poate duce la emisii de particule fine și poluare atmosferică, copacii din pădure absorb CO2 în timpul creșterii lor. Astfel, impactul acestei metode de încălzire, cu aparate recente, este aproape zero.

Pentru a vă asigura că alegeți un lemn de calitate, protejând în același timp resursele, verificați dacă acesta este produs la nivel local. În acest fel, puteți încuraja lanțurile scurte de aprovizionare.

Regenerabil, produs la nivel local, lemnul pare să aibă toate atuurile pentru a vă permite să vă asigurați confortul în casă, făcând în același timp ceva pentru planetă. Cu toate acestea, această alegere implică, de asemenea, anumite constrângeri. 

În concluzie, putem vedea că încălzirea cu o sobă pe lemne, un șemineu pe lemne sau un boiler pe lemne are multe avantaje, atât în ceea ce privește prețul energiei, cât și din punct de vedere ecologic. Utilizând o energie regenerabilă pentru a vă încălzi locuința, contribuiți la conservarea pădurilor prin utilizarea lemnului provenit din operațiunile de întreținere și, în același timp, renunțați la combustibilii fosili.

Cu toate acestea, această alegere a încălzirii cu lemne trebuie să fie bine gândită, astfel încât să beneficiați de toate avantajele. Mai ales că, în special în cazul cazanelor pe peleți, trebuie să faceți o investiție substanțială, care se amortizează mai greu decât în cazul încălzirii convenționale. Puteți îmbina încălzirea cu gaz sau electricitate cu cea pe lemne pentru a avea de ales, mai ales atunci când rămâneți fără curent electric, de exemplu, sau când pur și simplu vreți să vă relaxați în fața unei sobe pe lemne sau a unui șemineu pe lemne.