Un cutremur de magnitudine 5,8 pe scara Richter s-a înregistrat joi seară, cu puţin înainte de ora 21.00 locală, în regiunea Elassona, în apropiere de oraşul Larissa în centrul Greciei, a anunţat Observatorul Naţional al Institutului de Geodinamică din Atena, citat de agenţia de presă ANA, conform Agerpres.

Seismul s-a produs la o adâncime de 10 km şi a avut epicentrul la 17 km sud-vest de oraşul Elassona, zonă care în ultimele ore „vibrează” non-stop, potrivit portalului grec de ştiri In.gr.

Cutremurul puternic din Grecia vine după două seisme ce au avut loc, mai devreme, în Noua Zeelandă. Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), potrivit Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, au precizat specialiştii de la EMSC.

Acesta a venit după un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă, a precizat Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC).

Un seism de 5,9 s-a produs miercuri în aceeași regiune din Grecia

Miercuri după-amiază, un seism cu magnitudinea 5,9 grade pe scara Richter s-a produs în aceeaşi regiune din centrul Greciei.

Epicentrul seismului de miercuri a fost localizat la 21 km sud-vest de localitatea Elassona.

Cutremurul, produs la ora locală 12:16, a fost urmat la trei minute de un al doilea seism cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter, având epicentrul la 7 km de Elassona.

Seismul a fost puternic resimţit în prefectura Larissa şi în zona înconjurătoare, în timp ce primarul din Elassona, Nikos Gatas, a declarat că a dispus să se înceapă verificarea clădirilor publice şi municipale pentru eventuale daune.

Un oficial al serviciului de pompieri din Atena a declarat că nu există informaţii privind pagube materiale sau eventuale victime până acum, însă a adăugat: „Colegii mei au simţit cutremurul, a fost puternic”.

Seismologul grec Vassilis Karathanasis a declarat că seismul a fost resimţit în toată Grecia.

Problema cutremurelor ar trebui să intre în CSAT

Pe de altă parte, în România, directorul Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, consideră că cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională. Acesta a adăugat că de această problemă ar trebui să se ocupe Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

El a reiterat o afirmaţie a unui specialist italian în cutremure, potrivit căruia „gradul de asigurare a construcţiilor la seisme constituie o decizie politică şi nu una tehnică” şi a pledat pentru intensificarea activităţii Comisiei Naţionale de Inginerie Seismică şi pentru o evaluare a clădirilor care adăpostesc instituţii, spitale, şcoli etc., pentru expertizarea şi proiectarea consolidării.

În cadrul dezbaterii, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a prezentat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, un proiect de act normativ pus în dezbatere publică din 10 februarie, despre care a afirmat că „va schimba radical filosofia” abordării acestei chestiuni.