Autostrada Unirii. Cel mai dificil tronson al Autostrăzii Unirii are acum constructor desemnat

Autostrada Unirii. Ministrul Transporturilor, Ciprian Şerban, a anunţat vineri un pas important în dezvoltarea Autostrăzii Unirii, prin atribuirea contractului pentru proiectarea şi execuţia celui mai complex lot din secţiunea montană a autostrăzii, respectiv tronsonul Grinţieş-Pipirig, situat în judeţul Neamţ.

Acest segment, parte integrantă a traseului A8 Miercurea Nirajului-Leghin, are o valoare estimată aproape 6 miliarde lei.

”Un constructor român a câştigat, astăzi, contractul pentru proiectarea şi execuţia celui mai dificil lot al Autostrăzii Unirii. Lotul Grinţieş-Pipirig, care tranzitează judeţul Neamţ, face parte din secţiunea montană a A8 Miercurea Nirajului-Leghin. De astăzi, toate cele patru loturi din cea mai dificilă secţiune a Autostrăzii Unirii au constructori desemnaţi”, spune ministrul într-o postare pe Facebook.

Autostrada Unirii, lotul Ditrău-Grințieș
SURSA FOTO: Facebook, CNIR

Secţiunea montană a A8, complet contractată

Cu această adjudecare, toate cele patru loturi care compun cea mai dificilă porţiune montană a Autostrăzii Unirii au acum constructori desemnaţi, a precizat ministrul într-o postare pe reţelele sociale.

De menţionat că, deşi lotul Grinţieş-Pipirig are o valoare sub 6 miliarde lei, cel mai costisitor contract al secţiunii este cel aferent tronsonului Ditrău-Grinţieş, pentru care proiectarea este deja în desfăşurare, având un buget de 6,2 miliarde lei.

Termenul de finalizare este peste cinci ani

Ciprian Şerban a subliniat că se doreşte accelerarea lucrărilor pentru ca autostrada să fie funcţională până în anul 2030, facilitând astfel o legătură rapidă pe o distanţă de peste 200 de kilometri între Târgu Mureş şi zona Târgu Neamţ-Moţca.

Ministrul a făcut referire inclusiv la ministrul Muncii, Marius Pâslaru, menţionând că toţi cetăţenii României trebuie să beneficieze de această infrastructură importantă în următorii ani.

”Vreau să impun un ritm alert pentru construcţia acestor loturi, pentru ca toţi românii, inclusiv domnul ministru Pâslaru, să poată circula până în 2030, pe autostradă, de la Târgu Mureş la Târgu Neamţ – Moţca pe o distanţă de peste 200 km!”. subliniază ministrul Transporturilor.

Bucăți din Autostrada Unirii au pierdut finanțare PNRR

Din cauza unor neconformități în procedurile de achiziții publice, o parte semnificativă din finanțarea europeană destinată Autostrăzii Moldovei și Autostrăzii Unirii a fost pierdută. Vorbim despre aproximativ 2,3 miliarde de euro care, deși au fost investiți în proiecte fie finalizate, fie în fază avansată, nu mai pot acoperi integral lucrările rămase de executat. Astfel, pentru continuarea construcției acestor artere vitale, Guvernul va trebui să aloce resurse suplimentare din bugetul național.

Concepută pentru a conecta regiunea Moldovei cu Muntenia, autostrada A7 pornește din Ploiești, traversează Pașcani și ajunge până la granița cu Ucraina, în zona Siret. Împărțită în mai multe segmente, această autostradă de mare viteză și-a pierdut finanțarea europeană pentru porțiunile dintre Ploiești și Focșani. Din totalul celor circa 150 km în această zonă, peste 60% sunt deja finalizați și deschiși circulației. Ultimele două loturi aflate în lucru, între Mizil și Buzău, sunt aproape gata și vor fi deschise în lunile următoare.