Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat într-o conferință de presă că în ultima perioadă au circulat diverse informații cu privire la presupusa lipsă de finanțare pentru autostrada Ploiești – Brașov. Cu toate acestea, el a subliniat că această problemă nu este actuală și că nu există nicio discuție în acest sens.

El a dat detalii cu privire la stadiul proiectului autostrăzii Ploiești – Brașov și centura Bușteni – Azuga. Sorin Grindeanu a precizat că în următoarele câteva săptămâni se vor lansa primii cinci kilometri ai autostrăzii, începând din zona Brașovului spre Codlea. De asemenea, a menționat că în acest an speră să finalizeze studiul de fezabilitate. El a subliniind că nu există o problemă actuală legată de lipsa de finanțare.

Sorin Grindeanu spune că circulă informații eronate despre lipsa de finanțare

Sorin Grindeanu a subliniat că au circulat informații eronate cu privire la acest aspect și a lămurit că este vorba, în primul rând, despre finalizarea studiului de fezabilitate de către compania responsabilă. El a asigurat că primii pași în implementarea proiectului vor fi observabili în săptămânile viitoare, odată cu lansarea primului tronson al autostrăzii.

“În termen de câteva săptămâni, maxim, se vor lansa, sigur, e pe teritoriul Braşovului, primii cinci kilometri dinspre Braşov spre Codlea. Pe parcursul acestui an sper într-un final să recepţionăm, să termine, că nu e vorba de recepţie a CNAIR-ului. În primul rând e vorba de realizarea SF-ului de la compania care face acest studiu de fezabilitate, astfel încât să putem să intrăm în fazele următoare. Să ştiţi că am tot văzut în perioada asta tot felul de abordări legate de lipsa de finanţare. E o chestiune care, în acest moment, nu e actuală. Nu e vorba de aşa ceva. Să termine aceste companii studiile de fezabilitate şi un prim pas o să-l vedem în săptămânile viitoare, când va fi scos primul tronson”, a declarat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu
SURSĂ FOTO: Facebook, Sorin Grindeanu

Care este situația proiectelor referitoare la centura Bușteni – Azuga și Comarnic

Ministrul Transporturilor a discutat despre situația proiectelor referitoare la centura Bușteni – Azuga și Comarnic. El a menționat că, în ciuda situației existente la Consiliul Județean Prahova, cu care CNAIR are un protocol, lucrările au fost delegate către Consiliul Județean Prahova. Acum, se așteaptă ca acestea să progreseze. În prezent, există o contestație în legătură cu centura Bușteni – Azuga. Sorin Grindeanu speră ca Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să clarifice situația în viitorul apropiat, pentru a permite începerea lucrărilor.

Ministrul a subliniat importanța continuării lucrărilor fără întreruperi pe tronsonul Comarnic, indiferent de situațiile inedite cu care se confruntă. Grindeanu a asigurat că finanțarea este disponibilă. Acesta a arătat că Ministerul Transporturilor va susține financiar proiectele. El a menționat că nu există sincope în acest sens și a subliniat necesitatea ca Consiliul Județean să își îndeplinească angajamentele pe cele două proiecte. În plus, ministrul a verificat personal stadiul lucrărilor la Autostrada A7, tronsonul 2 Ploiești-Buzău (loturile 1 și 2) și tronsonul 3 Buzău-Focșani (loturile 1, 2, 3 și 4).

Ploiești – Buzău a atins aproximativ 45%

Ministrul Transporturilor a declarat că stadiul lucrărilor pe tronsonul 2 al Autostrăzii A7, Ploiești – Buzău, a atins aproximativ 45%. El și-a exprimat dorința ca până la sfârșitul lunii martie să ajungă la 65%. Vizita sa pe teren a avut loc în compania directorului Pistol și altor colegi de la CNAIR.

„Suntem undeva, hai să spunem, în jurul la 45%. Sigur, aici fiecare își face propriile calcule. Pe mine mă interesează următorul lucru. Ca în perioada următoare, și vorbesc de ambele loturi, însemnând așa, finalul lunii martie trebuie să ajungă în jur de 55%, finalul lunii aprilie trebuie să ajungă la 65%. Că depășesc acest 55% și va fi 56 – 57%, foarte bine. Prima bornă importantă, din punctul nostru de vedere, este finalul lunii martie – 65% pe ambele loturi”, a declarat Grindeanu.

Lucrările pe lotul 3 spre Buzău încep în martie

El a subliniat importanța respectării termenelor asumate prin contract. Sorin Grindeanu a menționat că își dorește ca acestea să fie respectate. El felicitat compania Coni pentru gestionarea eficientă a lucrărilor pe lotul 2. Aici s-au atins aproximativ 80% din ce aveau de realizat.

Ministrul Transporturilor a precizat că aceste loturi trebuie să fie deschise traficului în luna octombrie. Sorin Grindeanu a anunțat începerea lucrărilor pe lotul 3 spre Buzău în martie. El a spus și ce se întâmplă dacă termenul de finalizare din octombrie nu va fi respectat. Grindeanu a exprimat optimismul său. Acesta a subliniat că, chiar și dacă doar o porțiune mică poate fi deschisă traficului, acest lucru va fi încurajat pentru a reduce disconfortul celor aflați în trafic.