Anunțul a fost făcut de mai mulți oficiali chinezi în cadrul unei conferințe privind nunțile și reforma lor. Aceștia au declarat că ceremoniile ar trebui să reflecte mai bine valorile țării și filozofia politică a lui Xi Jinping.

Declarațiile oficialilor chinezi au la bază o realitate inedită. După zeci de ani în care autoritățile au controlat populația, prin politica unicului copil, țara a ajuns să numere cu 30 de milioane mai mulți bărbați decât femei. Din acest motiv, în zonele rurale din China, cheltuielile pentru nuntă au explodat.

Cei care vor să își găsească o nevastă trebuie să plătească familiei o sumă de bani, dar, în funcție de zonă, în schimbul mireselor se pot cere chiar mașini, case și bijuterii.

Așa se face că în orașul Da’anliu din provincial Hubei, o mireasă „costă” până la 30 000 dolari. În provincia Shadong, cerințele sunt și mai stricte. Pentru a obține fata din mâinile părinților, mirele are de achitat acestora foarte specifica sumă de 21.500 $, precum și un lănțișor de aur, o casă și o mașină.

Interdicțiile au început deja să apară. În provincia Henan, mirii nu au voie să aibă mai mult de 200 de invitați iar cadourile nu pot depăși suma de 8.600$. Totodată, este interzisă oferirea de mașini sau case.