Deşi o asemenea măsură ar ajuta la reducerea costurilor de afaceri, reprezentanţii celor două ţări nu pot ignora riscul de a provoca o situaţie similară cu cea din zona euro. Un raport întocmit de către cele două comisii arată că o reducere a costurile de tranzacţionare trebuie pusă în balanţă cu ciclurile de afaceri nesincronizate, cum ar fi creşterea bruscă a exporturilor, determinată de boom-ul minier australian.

"Pe de o parte, există potenţiale beneficii, cum ar fi evitarea costurilor de tranzacţie, asociate cu existenţa unor valute separate. Pe de altă parte, în cazul în care ciclurile de afaceri şi schimbările economice afectează cele două ţări în mod diferit, pot apărea costuri ca urmare a faptului că nu există o rată de schimb independentă. Experienţa recentă a ţărilor din zona euro este instructivă în acest sens", se arată în documentul citat de Daily Telegraph.

Importanţa pe care Noua Zeelandă o are în economia Australiei s-a redus în ultimii ani. Chiar dacă Australia a fost principalul partener comercial al Noii Zeelande, cea din urmă ţară este doar al cincilea cel mai mare partener comercial al Australiei.  Iar în timp ce parlamentarii australieni au amintit ocazional de perspectiva adoptării unei monede unice, politicienii şi bancherii centrali din Noua Zeelandă au privit cu reticenţă această propunere.