Politica dusă până acum, de reducere drastică a deficitului însoţită de reforme structurale în ţările cu probleme, ‘a adus deja o anumită doză de încredere’, a declarat într-o conferinţă de presă Steffen Seibert. ‘O schimbare a politicii în plină criză ar fi dăunătoare’, a menţionat responsabilul german, întrebat în legătură cu recente remarci făcute de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, referitor la politicile de austeritate.

Şeful executivului european a afirmat luni în cadrul unui colocviu că ‘politicile actuale şi-au atins limitele’ şi că ‘trebuie să existe un minim de sprijin politic şi social’, declaraţiile sale fiind imediat interpretate ca o schimbare de direcţie a politicii Comisiei şi un mod de a se delimita de Germania, percepută ca dorind să le impună austeritatea partenerilor săi.

‘Preşedintele Comisiei Europene şi guvernul german sunt de aceeaşi părere, nu există nicio disensiune’, a dat asigurări miercuri Steffen Seibert, insistând că la baza politicii susţinute de guvernul său sunt reducerea datoriei şi reformele.

‘Nu există nicio contradicţie între abordarea asupra căreia s-au înţeles europenii şi afirmaţiilor dlui Barroso’, a subliniat la rândul său Martin Kotthaus, purtătorul de cuvânt al ministrului german al finanţelor Wolfgang Schaeuble, al cărui minister şi-a reafirmat de marţi ataşamentul la principiile politicii urmate până acum. Este o ‘cale foarte dificilă’ pentru unele ţări, dar ‘este calea pe care a ales să meargă Europa şi beneficiază de un larg consens’, a spus Kotthaus.

Berlinul a profitat de moment pentru a trimite mingea în terenul Bruxelles-ului, care trebuie între altele să ‘concretizeze’ utilizarea sumei de 6 miliarde de euro, fonduri destinate luptei împotriva şomajului ce afectează numeroase ţări din sudul Europei. Aceşti bani ‘trebuie direcţionaţi către proiecte concrete şi aşteptăm cu nerăbdare propunerile Comisiei’, a menţionat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.AGERPRES