Pentru unii este o conspirație la nivel înalt, pentru alții un semn că economia îşi revine. Adevărul este că aurul finalizează ceea ce a început la finalul lui 2011, după o creștere parabolică de 20% în doar două luni. Primele semne de slăbiciune au fost în lunile Aprilie-Mai 2012, iar avansul de la finalul anului trecut a arătat epuizarea trendului, investitorii fiind dezamăgiți că uncia nu a atins noi maxime. Corecția recentă este normală, în condițiile evoluției extreme anterioare și probabil se va încheia în jurul pragului 1300 USD/uncie, adică 50% din avansul înregistrat în perioada de glorie, 2009-2011.
Planurile propuse de către Bernanke şi Draghi, oficialii Băncii Centrale Europene şi Federal Reserve, au constat în stimularea împrumuturilor, cheltuielilor și investițiilor în active financiare. Economia a fost susținută de intervenții masive din partea băncilor centrale, dobânzi menținute artificial la nivel minim și politici fiscale. Oricum, în realitate, nu economia a beneficiat de aceste favoruri ci doar anumite active financiare, cele de risc, deținute de 1% din populație.
Drept urmare, aurul nu este vândut nu pentru că există o percepție generală că economia își revine sau că băncile centrale nu vor genera inflația așteptată.
Aurul a dovedit încă o dată că nu oferă protecție împotriva recesiunii sau a inflației, ci este o alternativă la banii de hârtie și crește când există îngrijorare în privința capacității celor mai lichide valute (dolarul în special, dar și euro) de a-și păstra valoarea în perioada ce va urma. În perioade de panică puternică, aurul se comportă ca un activ de risc și este abandonat de investitori, pentru că aceștia caută lichiditate în primul rând.
Adevărata îngrijorare pentru investitori nu ar trebui să fie căderea aurului, ci piețele de acțiuni și valutele cu randamente superioare. Profiturile companiilor sunt în scădere, dobânzile la nivel minim, iar situația economică se înrăutățește. Indicii bursieri din SUA și nu numai, sunt în situația aurului, adică supraevaluați și la un nivel extrem, fiind în pragul unui colaps, consideră analiştii companiei de brokeraj Admiral Markets.
Capitalul care a intrat în piață în ultimele luni și a adus noi maxime istorice nu a provenit de la investitorii instituționali. De fapt, aceștia au acumulat din ce în ce mai puțin, în timp ce piața a crescut tot mai mult. Marii jucători au început de câteva luni marcarea profitului și distribuția, în timp ce publicul a fost atras să cumpere maximele istorice.
Săptămâna aceasta este cea mai negativă din ultimele 11 luni pentru indicii bursieri americani și europeni, dar și pentru cea mai bine cotată valută majoră, dolarul australian. Am putea asista la o vânzare în panică a activelor de risc în perioada imediat următoare, prognozează Cristian Cochințu, analist financiar la Admiral Markets.