Prețul pâinii va crește, spune șeful ROMPAN, Aurel Popescu. Cozonacii și biscuiții vor înregistra cele mai mari scumpiri
Prețul pâinii urmează să crească în perioada următoare, avertizează Aurel Popescu, președintele Patronatului din Industria de Morărit și Panificație (ROMPAN). Potrivit acestuia, creșterile de preț sunt determinate de majorarea accizelor la motorină, a costurilor cu energia, precum și de noile impozite impuse sectorului.
„Toate cheltuielile suplimentare se vor regăsi în costul final”, avertizează Aurel Popescu.
Liderul ROMPAN subliniază că, deși nu poate estima exact nivelul scumpirii, „prețul pâinii va crește cu cel puțin 2%. La acestea se mai adaugă și acciza la motorină, și scumpirea energiei”.
Dacă în cazul pâinii scumpirea minimă anunțată este de 2%, la alte produse de panificație, creșterile sunt semnificative.
„La cozonaci și biscuiți, creșterea este de cel puțin 12%, pentru că au avut TVA 9% și acum le-au băgat 21%”, explică președintele ROMPAN.
Nu toate produsele sunt afectate în aceeași măsură, spune Popescu: „Franzela albă, pâinea rotundă, specialitățile se scumpesc. Covrigii, însă, se scumpesc doar cu 2%, pentru că nu conțin zahăr adăugat”.
Brutăriile, sub presiunea costurilor tot mai mari
Scumpirile nu îi afectează doar pe consumatori, ci și pe producători, care se confruntă cu o scădere a comenzilor: „Pentru noi, orice creștere de cost înseamnă o producție mai mică. Dacă ieri am avut o cerere de pâine de 100 tone, azi, cu siguranță, este mult mai mică, ceea ce înseamnă că toate cheltuielile generale constante, pe tona de produs, sunt mai mari”, a declarat Popescu pentru G4Food.
Impozite mai mari și eliminarea facilităților fiscale: „Dacă îi puneam pe salariați să plătească impozitul pe venit, plecau toți”
Potrivit reprezentanților industriei, eliminarea unor facilități fiscale a amplificat presiunea pe fabrici.
„Ne-au luat de anul trecut și facilitatea cu plata impozitului pe venit. Noi, fabricile, am fost nevoite să plătim noi impozitul pe venit al salariaților, ca să nu plece de la noi. Dacă îi puneam pe salariați să plătească impozitul pe venit, plecau toți”, adaugă Aurel Popescu.

Pâinea se scumpește, gramajul și rețeta rămân neschimbate
Președintele ROMPAN avertizează că valul scumpirilor nu s-a oprit:
„Nu știu la cât ar putea ajunge, dar în mod cert prețul pâinii va mai crește. Avem impozite mai mari de plătit, iar impozitele înseamnă cheltuieli, iar cheltuielile înseamnă preț mai mare la pâine”.
Popescu precizează că prețul grâului nu influențează în prezent costul pâinii:
„Prețul pâinii nu crește de la prețul grâului, care se menține constant față de grâul vechi”.
Întrebat despre posibilitatea unor reduceri de gramaj sau modificări ale rețetei pâinii în vederea menținerii unor prețuri accesibile, Aurel Popescu a declarat:
„Noi nu facem așa ceva. Numai la pâine funcționează sistemul că nu se poate face reducere de gramaj decât din 100 în 100 de grame: adică, dacă fac franzelă de 300, nu pot să o micșorez la 270 grame, ci doar s-o fac de 200 grame, ca să nu poată fi păcălit cumpărătorul”.
Reprezentanții ROMPAN au purtat discuții cu autoritățile pentru a solicita menținerea TVA-ului redus la 11% pentru biscuiți și cozonaci, însă demersurile lor nu au avut succes, iar autoritățile nu au acceptat propunerea, după cum a precizat Aurel Popescu.
„Am avut discuții cu autoritățile legat de biscuiți și cozonaci, să mențină TVA redus la 11% și nu au fost de acord. Discuțiile au avut loc înainte de a apărea actele normative”, mai spune Aurel Popescu.