AUR, moțiune de cenzură împotriva Guvernului

AUR amenință Guvernul cu depunerea unei moțiuni de cenzură. Aceasta ar urma să fie depusă la începerea sesiunii parlamentare. Alianța susține că prin această inițiativă își propune să oprească politica antinaţională a coaliției PSD-PNL.

Potrivit AUR, actele normative ale guvernelor Ciucă şi Ciolacu vor avea ca rezultat falimentul a mii de companii din construcţii şi agricultură.

Comunicatul de presă al AUR include o serie de măsuri ale unui „nou Executiv”. Ele au ca scop „redresarea economiei şi pentru stabilitatea socială a României”.

Printre aceste decizii pe care le consideră necesare, AUR dorește întâietate pentru agricultorii români la accesul în portul Constanţa și la elementele de infrastructură ale statului.

Alianța amintește și necesitatea taxarea cu 1% din cifra de afaceri a marilor contribuabili, dar și menţinerea facilităţilor fiscale pentru domeniile construcţii şi agricultură la nivelul actual. Totodată, AUR dorește și stoparea creşterilor de taxe pentru microîntreprinderi.

AUR solicită tuturor partidelor politice din opoziție să sprijine moțiunea de cenzură propusă de Alianța pentru Unirea Românilor. Astfel vor contribui la restabilirea libertății politice și economice de sub influența acestei coaliții pe care o consideră antinațională.

Şi USR va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului PSD-PNL

Cătălin Drulă, reprezentantul USR, a anunţat că partidul său va fi inițiatorul moţiunii de cenzură dacă Marcel Ciolacu îşi asumă răspunderea pentru creşterea taxelor.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook/ Guvernul Romaniei

Potrivit lui, ar urma ca moţiunea de cenzură să reunească toate forţele democratice din Parlament, însă fără implicarea partidului extremist AUR.

AUR și USR nu sunt singurele care fac această amenințare. Și partidul REPER a făcut un anunţ similar.

Care sunt condițiile pentru eliminarea actualului Guvern

O moțiune de cenzură va trece de Parlament dacă există 233 de voturi „pentru”, caz în care Guvernul actual va pica. Totuși, anumite voci susțin că cei care amenință cu moțiunea de cenzură nu ar avea nici măcar semnăturile necesare depunerii ei.

Conform Regulamentului de funcționare al Legislativului, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor. Această cerință numerică poate face ca niciunul dintre partidele din Opoziție să nu reușească să strângă numărul necesar pentru a depune o moțiune de cenzură.

Aceste reacții vin după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, 24 august, că Guvernul său îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii.

Șeful Executivului a transmis: „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”.