Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își manifestă îngrijorarea față de disfuncționalitățile existente pe piața de asigurări din România și, implicit, în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție înființată să vegheze permanent la buna funcționare a pieței financiare nebancare și să protejeze consumatorii de produse financiare, se arată într-un comunicat transmis de AUR.

Nu s-au luat în calcul efectele asupra consumatorilor din România?!

George Simion, co-președinte AUR a oferit și el o serie de declarații în acest context. El susține că modul de supraveghere defectuos de pe piața asigurărilor, dar și decizia de falimentare a societății City Insurance, adoptată de ASF nu a luat în calcul efectul asupra consumatorilor.

„Sesizările înregistrate în ultima perioadă la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții din Camera Deputaților cu privire la activitatea ASF, dar și semnalele de alarmă trase de presă privind instabilitatea generată în piața de asigurări, ce a culminat cu falimentul societății City Insurance, ne determină să exprimăm o serie de motive de îngrijorare.

Suntem îngrijorați de modul de supraveghere defectuos și de faptul că decizia de falimentare a societății City Insurance, adoptată de ASF, nu a avut în vedere, în mod real, interesul celor 3 milioane de asigurați ai societății City Insurance, deoarece ASF nu a folosit toate instrumentele legale pe care le avea la dispoziție. Mai mult, toți cetățenii români sunt obligați astăzi să plătească polițe de asigurare RCA la prețuri exorbitante, din motive care nu țin de ei”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Ce vrea să știe AUR de la ASF

La rândul său, Claudiu Târziu susține că vrea să afle de ce ASF nu a luat atitudine și de ce până acum nu au fost puse în practică măsurile de intervenție, conform legii.

„Vrem să știm de ce ASF nu a avut o atitudine prudențială în actul de supraveghere și de ce nu a aplicat Măsurile de Intervenție Timpurie, așa cum se menționează la art. 26 din Legea nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asiguratorilor. Acest instrument permitea autorității să intervină în orice moment, dacă constata că “un asigurator încalcă sau este susceptibil să încalce în viitorul apropiat” cerințele legale pentru menținerea autorizației de funcționare.

De asemenea, ne întrebăm de ce ASF nu a aplicat prevederile art. 55 ale aceleiași legi, care are legătură directă cu urmărirea interesului public și a transparenței decizionale, respectiv posibilitatea de numire a unui auditor financiar independent, persoană juridică, care să efectueze ”o evaluare corectă, prudentă și realistă a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale asiguratorului”, în vederea identificării unuia dintre instrumentele de rezoluție. Lipsa deciziei ASF a condus la accentuarea șocului falimentului, la risipirea banilor publici – deținuți în prezent, doar parțial, de Fondul de Garantare a Asiguraților – la împovărarea creditorilor de asigurări și la dublarea tarifelor de primă RCA în numai câteva luni”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Totodată, AUR atrage atenția ASF că, în această situație tulbure și fără precedent în care se regăsește piața de asigurări din România, ridică serioase semne de întrebare atât modul de organizare a acestei instituții, cât și nivelul de pregătire al conducătorilor ei, numiți de Parlamentul României.