Au trimis armata! Zeci de militari înarmați și vehicule blindate sunt în alertă din cauza Rusiei

Desfășurarea respectivă de forţe are loc după ce trei nave de debarcare ruseşti au navigat în Marea Baltică prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO, informează afp.com

Astfel, zece vehicule blindate de luptă şi zeci de soldaţi înarmaţi au putut fi văzuţi patrulând pe străzile din Visby.

„Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi pentru a demonstra capacitatea noastră de a proteja Suedia şi interesele Suediei”, a declarat ministrul apărării Peter Hultqvist pentru sursa menționată.

De asemenea, armata a informat într-un comunicat de joi că trupele vor fi dislocate pentru „întărirea operaţiunilor în multe locuri” din cauza „activităţii sporite a Rusiei în Marea Baltică”. Mai mult, Hultqvist a declarat pentru agenţia de presă TT că patrulele de pe insula Gotland demonstrează că Suedia ia situaţia în serios şi că „nu va fi luată pe nepregătite”.

Şeful operaţiunilor forţelor armate suedeze, Michael Claesson, a declarat pentru sursa menționată că unităţile desfăşurate la Visby provin dintr-o garnizoană deja staţionată pe insulă şi a negat că ar fi o „demonstraţie de forţă”.

Ţările occidentale acuză Rusia că a masat tancuri şi zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina

Amintim că țările occidentale acuză Rusia că a masat tancuri şi zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina în ultimele săptămâni, un preludiu pentru o posibilă invazie, conform NATO. Rusia neagă însă că ar pregăti o ofensivă militară şi susţine că este vorba de un răspuns la prezenţa tot mai mare a Alianţei Nord-Atlantice în sfera sa de influenţă.

În acest context, țările învecinate cu Rusia, Norvegia, Danemarca şi Islanda, toate membre NATO, alături de Suedia şi Finlanda, parteneri ai Alianţei Nord-Atlantice, cooperează îndeaproape în ceea ce priveşte securitatea regională, drept răspuns la deciziile luate de autoritățile de la Kremlin.