„Medicii și serviciile noastre sociale continuă să ofere toată asistența necesară victimelor”, a spus Russkih.

Potrivit presei locale, citată de Reuters, cidrul conținea cantități letale de metanol, care este mult mai toxic decât etanolul folosit în băuturile alcoolice care pot fi consumate. Guvernatorul din Ulianovsk a spus, de asemenea, că autoritățile vor confisca cidrul otrăvit.

Rusia luptă împotriva dependenței de alcool

Rusia a înăsprit reglementările privind producția și comercializarea de lichide care conțin cantități ridicate de etanol după ce în anul 2016, în Siberia, 77 de oameni și-au pierdut viața din cauza consumului de băuturi contrafăcute. Consumul de alcool produs în casă rămâne însă o problemă importantă a țării.

De asemenea, în 2021, 29 persoane au murit în orașul Ekaterinburg, după ce au consumat băuturi alcoolice produse local care au conținut metanol.

În septembrie 2022, președintele Vladimir Putin a atras atenția guvernatorilor să extindă lupta împotriva dependenței de alcool. Acest lucru a surprins opinia publică, întrucât liderul de Kremlin nu a abordat des acest subiect în trecut.

Vladimir Putin a făcut milioane de pe urma brandului său de vodcă

Pledoaria lui Vladimir Putin împotriva alcoolului este cu atât mai surprinzătoare încât între anii 2004-2019, acesta ar fi câștigat până la 500 de milioane de dolari de pe urma brandului de vodcă Putinka, potrivit unei investigații publicate de site-ul independent Proekt.

Vodca rusească vândută sub marca „Putinka” a ajuns pe rafturile din Rusia în 2002 și a devenit lider de piață până în 2005. Anual, se vindeau peste 40 de milioane de litri din vodca ”Putinka”.

Popularitatea acestei băuturi a coincis cu un vârf al ratei deceselor cauzate de alcool în Rusia, potrivit siste-ului citat, scrie Moscow Times.

După cum susține Proekt, deși proprietarii mărcii de vodcă Putinka s-au schimbat de-a lungul anilor, toți au fost conectați la cercul interior al lui Putin și au fost obligați să dea o parte din profituri președintelui rus.

Unul dintre proprietarii intermediari ai băuturii ”Putinka”, Ermira Consultants, înregistrată în Cipru, deținută de avocatul din Sankt-Petersburg Vladislav Kopilov, este numită de Proekt drept „portofelul” lui Vladimir Putin – compania personală offshore.

Proekt a identificat Ermira Consultants drept una dintre companiile legate de construcția luxosului palat pe care liderul rus îl are la Marea Neagră. Dezvăluirile privind palatul lui Putin de la Marea Neagră au fost făcute în 2021 de Alexei Navalnîi și echipa sa, într-o amplă anchetă.