Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – ANPC s-a autosesizat în legătură cu posibila existenţă a unei diferențe de debitare la una din pompele benzinăriei OMV de pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului și a demarat un control.

Ce au constatat verificările

În urma verificărilor nu s-au constatat abateri de la limitele legale, transmite ANPC.

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public în dimineața zilei de 21 Decembrie 2019 referitoare la existenţa unei diferențe de debitare a unei pompe dintr-o benzinărie OMV de pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului s-a autosesizat și a derulat un control în stație.

Proba cu vasul etalon

În analizarea aspectelor descrise, ANPC a constatat faptul că la proba cu vasul etalon deviația înregistrată a fost de 0.002 litri – 0.003 litri, în conformitate cu normele metrologice în vigoare.

Eroarea tolerată conform legii este de +/-0,5% din volumul măsurat, deci pentru cazul de față, la alimentarea a 20 litri, pompa se încadrează în limitele legale.

ANPC recomandă operatorilor economici care comercializează carburanți, cât și instituțiilor responsabile cu omologarea /acreditarea metrologică, să informeze proactiv consumatorii în ceea ce privește testarea corectitudinii debitării pompelor doar cu vasul etalon ce indică valoarea măsurată, pe când indicațiile de la bordul mașinii sunt valori estimative.