Potrivit regulilor, în momentul în care rata depășește 6 la mie, intră în vigoare noi restricții drastice. Mai exact, persoanele nevaccinate din București vor circula în weekend doar între orele 05:00 – 20:00, cu anumite excepții. Totodată, persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile, vor putea circula fără restricții.

În ceea ce privește programul de funcționare al magazinelor, acestea se închid la ora 18.00, iar restaurantele și cafenelele la interior, precum și terasele sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Totodată, sălile de fitness și bazinele de înot se închid, iar nunțile și botezurile se interzic. De menționat este faptul că măsurile vor fi impuse în urma unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență.

O situație similară se întâmplă și la Cluj-Napoca. Municipiul a ajuns miercuri la o incidență a cazurilor noi de Covid-19 de 6,03 la mia de locuitori, datele fiind transmise de Direcția de Sănătate Publică Cluj.

În cazul în care în ultiemele 48 de ore evoluția cazurilor nu va fi una favorabilă, există posibilitatea ca vineri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să introducă carantina de weekend.

Ce se întâmplă cu școlile 

Pe de altă parte, deși școlile ar urma să fie și ele închise, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că va discuta cu reprezentații din domeniul medical pentru a decide dacă, în localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, școlile pot rămâne deschise, în contextul în care multă lume își dorește acest lucru.

„Vom avea pe parcursul zilei de astăzi (miercuri – n.r.) discuții cu toți cei care sunt îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru – risc gestionabil vs. beneficii. Mai exact, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare al școlilor”, spune Sorin Câmpeanu.

Totodată, ministrul a mai adăugat că sunt multe state UE în care se aplică principiul „școlile se deschid primele și se închid ultimele”. Cîmpeanu subliniază faptul că până vineri va avea un răspuns în acest sens.

„La acest moment, regula este clară – în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele. Primim foarte multe solicitări în acest sens.

Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară.

Până vineri va trebui să anunțăm cât de poate de clar care sunt regulile – dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din Educație, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”, adaugă Cîmpeanu.