Textilele inteligente vor fi capabile să asigure o supraveghere medicală optimizată şi personalizată a posesorilor, putând salva numeroase vieţi, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Ştiinţe şi de la Centrul de optică, fotonică şi laser din cadrul Universităţii Laval din Quebec.

Pijamalele sau cămăşile vor putea, datorită senzorilor integraţi în fibrele textile, să prevină accidente cardiovasculare şi să alerteze echipele de urgenţă în timp real, peste câţiva ani. Ele vor fi, de asemenea, capabile să capteze informaţii biomedicale despre persoanele care le poartă şi să le transmită, prin intermediul unor dispozitive de comunicaţii fără fir, centrelor de urgenţă sau unor programe de analiză.

O aplicaţie posibilă vizează instalarea unui releu care monitorizează ritmul cardiac şi care va permite alertarea serviciilor de urgenţă atunci când o persoană suferă un infarct în timpul somnului, a declarat săptămâna aceasta pentru AFP Jeff Viens, implicat în cercetări.

Dar aceste textile au mai multe funcţionalităţi. Transferând informaţiile prin intermediul internetului, ele vor deveni o platformă de comunicare şi mijloc de informare. Astfel, senzorii încorporaţi în haine vor fi de folos şi în scopuri extramedicale. Copiii pierduţi sau răpiţi ar putea fi rapid localizaţi dacă vor purta astfel de haine.

Echipa condusă de profesorul Younes Messaddeq a pus la punct această fibră textilă suprapunând mai multe straturi de cupru, polimeri, sticlă şi argint. Această fibră, cu dublul rol de senzor şi antenă, este rezistentă şi maleabilă şi poate fi ţesută cu fire de lână şi bumbac, a explicat Universitatea Laval, adăugând că hainele vor putea să capteze diverse tipuri de informaţii, precum concentraţia de glucoză din sânge şi activitatea cerebrală sau să analizeze 'mişcările şi coordonatele spaţiale.

Mai rămân, însă, de pus la punct câteva detalii înainte ca aceste haine inteligente să fie comercializate. Este vorba de conectarea lor la o reţea fără fir, problema alimentării electrice şi, deosebit de important, asigurarea posibilităţii spălării acestor textile, care trebuie să fie rezistente la produsele conţinute în detergenţi, a precizat profesorul Younes Messaddeq.AGERPRES