UPDATE

„Astăzi după-amiază târziu, delegaţia noastră va fi la locul său şi va fi pregătită să se aşeze la masa negocierilor. Locul nu a fost dezvăluit în prealabil. Medinski va continua să fie principalul negociator”, a anunţat, miercuri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Liderul delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, este una dintre cele mai controversate persoane din apropierea lui Vladimir Putin. Fost ministru al Culturii între 2012 şi 2020, Medinski a supervizat transformarea culturii ruse în una de propagandă şi persecutare a artiştilor şi cercetătorilor disidenţi, notează Adevărul.

Ştirea iniţială

O nouă încercare de a se ajunge la pace în Ucraina!

A doua rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina are loc astăzi

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei vor avea miercuri, 2 martie, o nouă rundă de negocieri.

Tratativele de pace se vor purta la graniţa dintre Polonia şi Belarus, notează agenţia rusă RIA, potrivit CNN.

Primele discuţii, fără vreun rezultat concret

Din păcate, prima rundă de negocieri ce a avut loc luni, 28 februarie, la Gomel, în Belarus, nu a ajuns la vreun rezultat concret. Discuţiile au durat atunci circa 6 ore şi s-au desfăşurat în trei reprize.

„Ucraina nu este pregătită să se supună, ori să capituleze în faţa Rusiei”, a fost declaraţia dată de ministrul ucrainean de Interne, după negocierile de luni.

„Aceste discuții au avut loc pe un fundal de bombardamente și împușcături care vizează teritoriul nostru… Sincronizarea bombardamentelor cu procesul de negocieri a fost evidentă”, a fost şi replica dată de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Delegațiile rusă și ucraineană au purtat o rundă de discuții, al cărei scop principal a fost de a discuta despre încetarea ostilităților pe teritoriul Ucrainei și despre operațiunile militare.

Părțile au identificat o serie de subiecte prioritare, pentru care au fost prezentate unele soluții.

Pentru ca aceste decizii să beneficieze de anumite posibilități de punere în aplicare și de soluții logistice, părțile merg la consultări în capitalele lor”, a anunţat Mihail Podolyak, consilierul şef al biroului preşedintelui Zelenski.

„Condițiile noastre sunt clare (…) Vorbim despre Donbas și Crimeea. Toate trupele ar trebui să părăsească Ucraina! Oricum îi vom îngropa pe toți, așa că e mai bine să plece voluntar”, a fost mesajul dur al altui consilier prezidenţial.

Ruşii nu se aşteptau la o asemenea rezistenţă din partea Ucrainei

În tot acest timp, ruşii par să-şi fi pierdut avântul iniţial, iar invazie nu ar decurge deloc conform planurilor iniţiale.

”Un motiv pentru care lucrurile par să stagneze la nord de Kiev este că ruşii se regrupează, îşi regândesc tactica şi încearcă să se adapteze obstacolelor de care s-au lovit”, a afirmat recent un responsabil militar american, sub protecţia anonimatului.

El a adăugat că moralul redus în rândul propriilor trupe şi problemele logistice, plus rezistenţa peste aşteptări a armatei ucrainene, sunt elementele care au împiedicat o înaintare rapidă.