Sorin Paul Stănescu, a vândut Pasteur Filiala Filipeşti SRL şi Farmavet SA către Gardenica Limited. Consiliul Concurenței a autorizat această tranzacție de vânzare a celor două companii precum și unele active aferente activităţii de producţie de furaje ale Agrozootehnica Pietroiu SA.

Gardenica Limited este deţinută de către Fondul II China CEE, fond de investiţii controlat de către Banca de Export-Import a Chinei. În România, grupul este prezent prin companiile Flash Lightings Services SA şi Bristol Logistics SA.

Pasteur Filiala Filipeşti SRL desfăşoară activităţi de producere de produse farmaceutice veterinare de bază, iar Farmavet este specializată în comercializarea produselor biologice, medicamentelor, dezinfectanţi, raticide, reagenţi chimici, echipament de protecţie sanitar etc.

Agrozootehnica Pietroiu SA are ca principal obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. Activitatea de Producţie de Furaje ce urmează a fi transferată constă în proprietăţi şi alte active fixe, drepturi de proprietate intelectuală, şi alte active deţinute de către Agrozootehnica Pietroiu SA, utilizate în fabricarea şi comercializarea de aditivi pentru furaje şi furaje.

Sorin Paul Stănescu este cel mai important afacerist din domeniul veterinar și împarte două pasiuni comune cu fostul lider PSD, Liviu Dragnea, vânătoarea și zootehnia. Cei doi s-ar fi cunoscut în urmă cu 20 de ani în mandatul de prefect de Teleorman a lui Dragnea, conform informațiilor G4media.ro.

Cele mai mari afaceri ale lui Stănescu au fost reprezentate de A&S International 2000 SRL, Institutul Pasteur și Farmavet, cu o cifră totală de afaceri de peste 300 de milioane de lei. Toate acestea le-a preluat de la stat.

Acesta a înființat în 1994 compania A&S International 2000 SRL prin intermediul căreia a preluat cele mai importante societăți de stat din domeniul veterinar.

În 1998 a preluat actuala Farmavet, ce reprezintă rețeaua de distribuție a produselor veterinare aduse din străinătate de Stănescu și este distribuitorul produselor realizate în București sau Filipești, județul Prahova, de Institutul Pasteur.

În 2000 a urmat Institutul Pasteur pe care l-a preluat prin negociere directă, nefiind solicitate oferte, de la Ioan Avram Mureşan, ministru al Agriculturii de la acea vreme ce se afla la final de mandat.

În cadrul tranzacției a fost inclus și un teren de 19 hectare pentru care Institutul nu avea însă drept de proprietate. Cu toate acestea fostul primar din Sectorul 6 a împroprietărit firma, iar terenul a fost vândut imediat cu aproape 5 milioane de euro. De 15 ori mai mult decât suma încasată de stat de la A&S International 2000.